Thursday, April 26, 2012

study week?

whoa!aku dah nak final exam rupanya *good luck cepat!* haha.inilah first time aku hadapi study week kat universiti.kat sekolah mana ada study week bagai.aku kalau nak study memang tak boleh langsung kat bilik.aku boleh study kat library je.duduk kat celah-celah rak buku yang kompem orang tak pegi.melalak pon boleh je, asalkan tak kuat sangat .huhu.jadi,lantaklah sejauh mana pun, aku tak kisah!janji aku dapat study.so memang kena menggagahkan kaki ni untuk melangkah ke library yang jauh gilos tu.aku siap download lagi jadual operasi library@irc tu tau.(semangat ni!).


doakan aku dapat study dengan penuh jayanya.tak sanggup aku nak kecewakan mak ayah aku.berabis duit nak bagi aku belajar kat utp ni hah.thank you so much abah n mak!love you two so much!

BERUSAHA iALLAH BERJAYA
yeah!aku percaya yang Allah akan beri ganjaran pada mereka yang berusaha.so sekarang ni tanggungjawab aku study dengan penuh kesungguhan.I BELIEVE I CAN DO IT!

jangan pulak lupa doa semoga Allah permudah segala urusan.kalau kita dok pulun macam mana pun kalau Allah kata tak masuk kepala otak, tak masuk gak.kun fayakun.maka berdoalah.kan doa tu senjata orang mukmin.

la takhaf wa la tahzan, innalllahamaana!
jangan takut dan jangan sedih, sesungguhnya Allah bersama kita.

lepas usaha kita tawakkal pada Allah
doa banyak-banyak, moga Allah bantu segala urusan kita.
jangan pulak, dengan tak study masuk dewan dengan yakinnya cakap 'aku bertawakkal kepada Allah'.
konsepnya kat sini, usaha dulu baru tawakkal tau.

semoga bermanfaat... :)

Wednesday, April 25, 2012

read and ponder

FRIEND - JOB DESCRIPTION

If it had been presented this way, I believe nobody dares to befriend with anybody.

POSITION
Friend, Crying shoulder, Counsellor

JOB DESCRIPTION
 A contract with no ending. Like what people said, “Once we’re friend, we forever are”. You have to own a very good communication skill with welcoming heart whenever you need to be an unpaid counsellor. You also must be ready to lend your shoulder whenever your friend wants to cry.

RESPONBILITIES
1-      Be his/her crying shoulder whenever he/she want to let go of his/her feeling
2-      Be honest when he/she wants your opinion on his/her appearance
3-      Be wise in giving your thought on everything that he/she want you to give opinion on
4-      Be loyal!

POSSIBILTY OF ADVANCEMENT & PROMOTION
If you’re good enough, you might be the best friend. Did I mention ‘might’? Yeah! That’s so true. No kidding. No matter how good are you, sometimes there are people who didn’t appreciate. So do be prepared to get hurt too, okay?

PREVIOUS EXPERIENCE
You did not need experience to be a good friend. You’ll learn to be one by time passed. Plus, to different individual, the way of judging is different. Seem so hard, isn’t it?

WAGES AND COMPENSATION
To be honest, you never get one. But sometimes, maybe he/she will treat you dinner or something like that. Plus, the fact is, sometimes you need to be a bank for a while.

BENEFITS
You’ll be remembered if you’re a good friend. If you’re in massive trouble, you get a place to hold on. Only if you’re a GOOD TRUE FRIEND.

SO DO YOU DARE TO TAKE THE CHALLENGE?


this is actually a part of my english portfolio.just wanna share with guys.mana tahu lepas ni korang pulak kena buat kan?ahaha.


"indahnya persahabatan adalah bila kita saling memerlukan"

Sunday, April 15, 2012

ways to handle your crush!

setelah lama tak post apa-apa entry, hari ini aku kembali.Oh YEAH!entry ni, aku nak tujukan khas untuk kawan aku yang sekarang ni tengah dilanda ke'angau'an melampau.haha.aku tak tau la tajuk entry tu membawa maksud yang betul ke tak.ahh,pedulikan....

dalam hidup ni, kita takkan dapat nafikan yang kita perlukan pasangan.aku yang mak ai, kasar nak mati pun ada gak feeling tau *blushing*.so satu benda yang teenagers takkan dapat elak ialah crush.tipulah kalau korang kata korang tak pernah suka orang kan?*tipu berdosa tau*

memandangkan kita tak boleh nak elak, kita kenalah handle feeling kita supaya tak berlebihan jadinya.kelak diri sendiri yang merana.so here i will share some tips how me myself handle crush.

1)sibukkan diri dengan benda lain.
-oh yeah, i know this one sounds so cliche.tapi memang cara ni sangat berkesan.pergilah sibukkan diri dengan  hadap buku.if the books don't want to tolerate and show the picture of him/her  close the book and go work out ke apa ke.bersukan pun best gak.kalau aku, aku suka sibukkan diri dengan blog.walaupun sekarang ni nokharam malas nak update, when i blog, i seriously focus on it.i don't think about anything else, including all the assignment (i know it's bad :p).haha.

2)talk to your parents
-they are the real love of your life.seriously!luahkan rasa cinta yang korang kononnya nak luahkan kat him/her to to your parents.dosa takde.pahala lagi dapat.kan senang tu?think to make them happy before korang nak fikir bahagiakan orang lain.terutamanya orang yang takde kaitan ngan korang tu.yeah, i know you like him/her and want to make him/her happy.but sometimes it's not worth it as him/her boleh senang-senang je balas perbuatan korang sesuatu yang korang tak nak.macam susu dibalas tuba lahh.

3)set the goal of your life
-macam aku, aku target nak ada 'pasangan' hidup ni at 30(yeah, i know what are you thinking).so sekarang ni walaupun aku adalah suka 'someone' kan...but i'm still able to control sebab that goal.i tell myself that i want to get my degree first, work, balas jasa my parents, support my siblings if they still studying that time, then baru nak fikir pasal cari spouse ni.

DO THE FIRST THING FIRST

4)be professional 
-professionalism ni memang sangat perlu kalau you and 'the one' selalu ada kerja yang dilaksanakan bersama.memang sukar nak kawal perasaan kalau berdepan, but try to be as professional as you can.ingatkan diri sendiri yang kita tengah bekerja and perasaan tu tolak tepi.

*tetibe teringat medtech -ENHANCING PROFESSIONALISM :P

5)kembalikan segalanya padaNya
(i bold and underlined it because of its importance.yeah, i like to write the highlights at the ending!)
-perasaan tu lahir semulajadi.anugerah dariNya.kita tak perlu nak kotorkan perasaan tu dengan ketidaksempurnaan kita.serah kembali segala rasa cinta kepadaNya.berdoalah yang jika seseorang itu jodoh kita, pelihara hati kita dan hatinya dan satukan satu hari nanti dengan ikatan yang halal disisiNya.

lastly, i don't know whether this help you all in handling your crush or not, but it do works with me all the time.peliharalah hati,jangan dinodai!here is one of my favourite song by UNIC that i like to hear when i feel that i can't control the feeling anymore. hew2~




do ignore the first one minute.aku pun pelik kenapa panjang sangat si fitri tu bercakap.haha.