Saturday, September 29, 2012

Takut

Manusia tanpa perasaan macam patung.
Allah kurnia perasaan supaya kita dapat salurkan pada channel yang betul.

Gembira pabila mendapat nikmat.
Sedih pabila terkena musibah.
Marah pabila melihat kemungkaran.
and so on so forth. (masaklah aku kalau nak state satu-satu. :P)

Well, in this entry, apa yang aku nak stress kan ialah rasa takut.

TAKUT!
takut ni akan membuat kita lari dari benda yang ditakuti betul?
sebagai contoh, jika kita terserempak dengan harimau yang ada gigi taring panjang yang garang tu..huuuu..takut angat..(oke gedik overload).apa reaksi kita atas ketakutan tu?
LARI bukan.kalau tak lari memang dah kategori bangang la tu.harimau ganas kot.and atas sebab apa kita lari?kita TAKUT betul?

tetapi kawan-kawan,
bezanya jika kita takutkan ALLAH SWT, pencipta kita yang memiliki sekian alam yang fana ini.
apa yang perlu kita buat kalau kita betul-betul takutkan ALLAH?lari?

TIDAK!

kita akan berusaha mendekatkan diri padaNya benar?
indah tak menjadi hamba kepadaNya?
berbeza kan takut dengan pencipta bukan pada ciptaanNya?

aku bersyukur hari ini, aku masih diberi nikmat IMAN dan ISLAM.
maka ya ALLAH, kekalkanlah rahmat yang ada padaku ini sementelah aku tak mampu berdiri di dunia ini tanpa rahmat dan kasih sayangMU ya RABBI.

dan ingatlah wahai sahabat sekalian,
takutlah pada pencipta kita.hidup kita di dunia hanya sementara dan tak lain hanyalah tempat mencari bekalan supaya hidup kita di akhirat kelak yang bahagia selamanya.

wallahua'lam.


Wednesday, September 26, 2012

MINAT

ceritanya, aku kini sedang cuba memupuk minat membaca dalam diri aku yang malas tahap petala kelapan ni.

sebenarnya, slogan 'bangsa membaca, bangsa berjaya' yang suatu ketika dulu diuar-uarkan secara gila-gila oleh kerajaan. tapi sejauh mana rakyat mengambil peduli pasal ni.

macam dulu, waktu program ni tengah hot kan ada program NADI ILMU AMALAN MEMBACA aka NILAM tu kan? (aku rasa sampai sekarang pun ada). aku bukannya ambil peduli sangat pun, kalau buat pun sebab nak penuhi requirement yang cikgu letak(scumbag mind), then that's it. lagipun ulasan buku yang aku buat tu, bukannya betul pun(sebab aku tak baca pun.sekian)

kita tengok bangsa-bangsa yang kini berjaya sebagai contoh. bangsa JEPUN. kawan aku cerita waktu dia pergi jepun, dalam train penuh ngan orang yang sedang membaca. waktu tunggu kenderaan awan pun membaca, kat dalam TOILET pun nak baca(ni aku tak berapa berkenan sangat lah -.-') .kat Malaysia, 'hadoii.pening kepala lah baca lam vehicle'. HAHA.

sebenarnya, ada banyak lagi contoh yang aku boleh bagi.

aku tak berniat nak kata semua Malaysian macam tu, aku ada seorang ustaz time sekolah dulu yang aku tabik kerana suka yang amat membaca. ilmu dia tak payah cakap la kan. mindblowing~

jadi, langkah yang aku cuba ambil kini ialah letak buku dalam bag aku yang aku usung kemana-mana itu supaya bila terdetik hati nak membaca boleh ku capai naskhah itu.

faedah membaca banyak kan?jadi kenapa kita tak nak rebut?

nampak tak manusia ni suka mensia-sia kan masa yang ada?

sedangkan waktu senggang yang kononnya tak boleh buat apa tu boleh diisi dengan membaca.ditambah pulak lagi dengan segala teknologi yang ada.

sebenarnya, ruang untuk memberi alasan itu tiada.zero.najwa latif.sifar.

MARILAH KITA JADI BANGSA MEMBACA (gaya rosmah.kbye)

satu kelebihan membaca, bahasa korang takkan jadi tunggang langgang macam aku tulis dalam entry ni(haha).

other than that, of course boleh menambah ilmu di dada.kita mesti ingat, ilmu yang kita tahu ni pun, tak sampai setitis pun air di lautan kalau nak diumpamakan.

rasanya itu je lah kot hujah hamba pada hari ini.mohon mengundur diri.

wallahua'lam

Tuesday, September 25, 2012

Hargai




Hargai hari ini, 
Kerna esok mungkin tak akan tiba.

Hargai insan di sekililing kita selagi mereka masih ada,
Kerna hidup bukan selamanya.

Hargai peluang yang datang,
Kerna mungking peluang kedua takkan menjenguk pintu kehidupan kita.

Hargai nikmat yang diberi,
Kerna ada hari, musibah akan menimpa sebagai ujian kepada diri.

Hargai kasih sayang yang ada,
Kerna mungkin satu hari nanti benci yang akan singgah di hati.

*Lagu sikit punya rancak, sekali ulasan macam tu pulak eyh?
Haha
Apa yang aku ulas, itulah yang aku faham daripada lirik lagu ni.
Apa? Nak lirik? Hadoii Google Search kan ada?
Kbye.

Lastly,

BERIBADAHLAH KAMU SEAKAN-AKAN KAMU AKAN MATI BESOK, DAN BER KERJALAH KAMU SEAKAN-AKAN KAMU HIDUP UNTUK SELAMANYA.




Thursday, September 20, 2012

learning to be better


MAS kali ni banyak mengajar aku, bukan dari segi teknikal tapi dari sisi kehidupan.

pertama,
once you be a leader, you should act like a one. aku ditaklifkan dengan tanggungjawab yang besar pada usia yang bagi aku mudalah kot (aku nak cakap aku muda dan comel lagi okeys? :P) dan aku tak dapat lari dari sifat keanak-anakan aku yang tend to main-main even tengah buat kerja yang serius. until someone tegur aku dan cakap, behave, people are looking at you. by that time je, aku baru realise yang orang tak tengok aku sebagai seorang 'budak' baru yang muda comel lote (jadahnya? bajet comel. kbye :P) but diorang pandang aku sebagai seorang yang punya amanah dalam kelab yang diorang treasure as one of family kat UTP ni. dan aku belajar yang seharusnya aku menunjukkan kematangan bukannya sisi kebudak-budakkan aku di saat aku punya amanah yang perlu dilaksanakan.

secondly,
planning!
aku memang seorang yanhg rigid dan selalu buat planning whenever it comes to work. but what always fail to do is the execution part. sedangkan orang tengok aku as a leader (again). see how important for you not only to plan but also ensure that everything is going on as per planned.

yang ketiga,
PR skill and communication. manusia ni memang takkan lari daripada berinteraksi dengan manusia yang lain. sedangkan manusia yang ditakdirkan Allah tidak dapat mendengar dan bercakap pun mencari wadah untuk menyampaikan maklumat, idea dan sebagainya, inikan manusia yang normal seperti kita. malangnya, PR skill and communication has always been my big problem. aku selalu ada masalah untuk menyampaikan idea aku. dan ia akan berbalik kepada pemimpin balik. how come a leader did bot know how to communicate and have a low PR skil??? tak mungkin kan?

keempat,
kepentingan perbincangan. kita mesti selalu open untuk dengar pendapat orang so that kita boleh fikir untuk langkah pembaik pulihan so that the outcome is far better than the initial. and i like it when i said, 'aku kadang-kadang takut nak spill ideas sebab takut orang kata lame yadaa yadaa' but the reply become like this 'sometimes a lame idea can develop into a big one if we combine a lot of mind.

fifth one,
handling something that we call STRESS.again S.T.R.E.S.S. korang familiar tak ngan word DATELINE???? aku stress gila ngan word dateline ni. muahaha. but as a normal homo sapien, memang boleh kata setiap masa kita akan berdepan dengan stress. but, the thing is the way you handle it. cara aku pulak boleh bagi orang lain stress. muahaha. dah aku gi jerit-jerit dalam HQ tu. so aku nak cari lah cari baru. so aku jumpa. hehe. dan solusinya aku MAKAN! and other one tips yang orang lain bagi is, larikan sekejap perhatian. means that, kalo tengah mengadap lappy, tengoklah something green :)

the last one and the most important,
TO RESPECT! tak kiralah yang muda apatah lagi yang tua, kadang-kadang kita ingat kita just nak joke or sorta but do take note that people impression maybe different. specificly yang lagi tua biasanya. dengar apabila diorang tegur, sebab pengalaman diorang lebih banyak. and satu benda yang kena selalu ingat, do not let your joke go OVERBOARD. nak gurau boleh nak main boleh, tapi ada had nya :)

aku bersyukur aku diberi peluang oleh Allah untuk join MAS kali ni. banyak pengajaran yang aku telah dapat. Alhamdulillah. dan moga segala yang aku belajar ni tak terhenti time MAS ni sahaja.


wallahua'lam

Friday, September 14, 2012

lost my touch

source of image  http://holykaw.alltop.com/100-ways-to-generate-ideas 


dah lama kan aku tak post. kesian nya kat blog aku yang dah umpama rumah usang yang bersawang-sawang, siap ada sarang labah..wuuu aku sendiri takut nak masuk rumah sendiri huiiii.  - hyperbola-

bukan takut apa sebenarnya, aku takut dengan hakikat yang bila aku log in, tekan 'new post' then i get blurred. tak tahu nak proceed apa. idea tak muncul-muncul?

HAVE I LOST MY TOUCH AS A BLOGGER???

wuuuuuuuuuuuuuuuuu

in before, bukak new post jadi perkara yang sangat membahagiakan bagi aku di mana aku boleh tulis apa yang aku fikir, pendapat aku tentang sebesar-besar benda sampailah sekecik-kecik benda. even one qoute boleh jadi idea untuk elaborate panjang-panjang bagi korang baca, even selalunya bosan (yeah, i know :P )

but now, hanya boleh stare lama-lama lepas bukak new post. nak cari topik pun tak reti. arghh tensi.. sampai kadang-kadang tu aku nak cari buku latihan bm time sekolah then amik latihan karangan and buat..ahahaha. punyalah takde idea kan?

penat pulak aku membebel via typing ni kan. roger and out. bila next entry, I DON'T KNOW.

maybe tomorrow
maybe the day after tomorrow
maybe one week more
maybe 3 months more
orrrrr  maybe year year year MORE

scaryyyyy nya jadi blogger yang tetiba kering idea ni...

huuuuuuuuuuuuuuuuu