Sunday, July 28, 2013

waktu kecik dahulu

masa aku budak-budak
ringan serta comel
aku selalu buat-buat tertidur di ruang tamu

nanti abah akan kejut aku

aku buat-buat tak bangun..
sebab nanti abah akan angkatkan aku
dan aku suka itu

aku rasa.. hakikatnya..
abah tahu je aku yo yo oo je dah tido

tapi dilayankan saja gedik aku.

wiwiwi

dua hati

hati aku yang satu ini
aku serahkan pada sekalian manusia

ambillah

torehlah semahu engkau

sekalipun mengalir selautan darah
pedihnya tidak aku hiraukan

hati aku yang satu lagi
aku simpan
aku serah pada Tuhan

untuk Dia jagakan

sebab aku tahu
Dia tak pernah mengecewakan


kekangan

kekangan rasa lagi bangsat dari kekangan masa.

celaka.

mana pergi rasa ghairah nak menagih ilmu.
mana pergi rasa berlumba-lumba nak jadi nombor satu.

arghhh.



Saturday, July 27, 2013

rindu lagi

kala angin berlalu
aku titipkan rindu buat kamu.

rindu

hati aku kata rindu
akal aku kata BANGANG JANGANLAH LAYAN PERASAAN TAK GUNA TU.
ya aku tahu.
memang bangang.

dia sudah punya janjinya.
pada gadis yang dicintainya.

aku tunggu saja rasa ini berlalu.

suka hati kau lah hati.

ambillah selama mana yang engkau mahu.
aku tunggu kau kembali ringan.

sampai kala itu. biarkan aku rasa nikmat pedih hati ini merindu.

p/s: ya rindu itu untuk kamu. :P

Friday, July 26, 2013

kau tuan hakim kah?

jangan kau adili aku dan masa laluku

kau sendiri tak tahu apa masa depan janjikan untuk engkau dan aku.

doa saja.

mintak Tuhan mantapkan pegangan.

moga hati kita tak dibolak-balikkan.

aku lagi takut mahkamah mahsyar.

aku lagi gerun penghakiman dari Allah, Tuhan satu-satunya.

yang maha adil seadil-adilnya.

yang mencipta aku, kamu, mereka dan sekalian cakerawala.

Wednesday, July 24, 2013

'cukup'

belum merasa 'cukup'
masih ada ruang kosong

tapi kadang-kadang yang kosong tu
buat aku bahagia
atas bebasnya

yang kosong itu buat aku girang
kerana ketidak rumitan nya.

Monday, July 22, 2013

sengaja

ya aku mengaku
memang aku sengaja

lantaklah orang nak kata apa

aku tahu tindakan aku itu apa akibat dia

dah terlebih masak aku fikir
dah tepu otak aku mencerna
dah lelah tubuh aku berusaha

ya.
aku tahu.
nama aku yang sompek nanti.

tapi aku bukan jenis manusia yang kisah.
bukan jenis manusia yang peduli
dengan bisik-bisik orang tentang aku

Friday, July 19, 2013

memori

kerana indahnya
aku sukar untuk melepaskan

kerana pahitnya
lebih sukar untuk aku lupakan

berat hidup dalam kenangan ni
sesak tahu?

p/s: mohon The Krikikers buat reunion cepat. aku dah ala2 jadi perindu sejati dah ni haishhh.




seperti biasanya

semalam, hari ini, esok dan lusa.
mungkin juga tulat, tubin, tonggeng dan seterusnya.
aku masih menjalani hidup seperti biasanya.

-- sebenarnya.. entry ni kalau aku elaborate aku yang malu sendiri. so biar lah sampai sini. kbye.

Tuesday, July 9, 2013

sunday at khizanat


hari ahad hari tu 7th of July 2013, aku gerak ke khizanat, ipoh untuk #bacaanpuisitepijalan by #fynnjamal (ketahuilah aku sendiri tak tahu apa motif aku letak hestek kat sini. tapi.. ada aku kesahhh? haha)



kerusi tinggi ni kosong lagi. time ni kok ping tak sampai lagi. 
instagram khizanat: http://instagram.com/khizanat


nampak tak berapa ramai dalam ni. nasib baik aku datang awal. dok depan gilaaaaaa.


time masuk tu kak fynn bawak juna. waaaa comel gila dia sampai semua jerit macam kena histeria.



ni time kak fynn tengah berceloteh dengan khusyuknya dan aku pun dengar sepenuh perhatiannya. kalaulah aku khusyuk macam tu dalam kelas haha.


me with kak fynn :)

event ni sangat best. mohon projek rabak organize lagi. nanti aku datang kat khizanat lagi. itu hari, tak sempat nak pekena beger and kopi yang orang kata lejen tu. peh peh peh.

kok ping sangat kelakoooo. dalam kelako-kelako dia tu, dia suntik nasihat. 

thank you kak fynn for all the nasihat, sharing and amazinggggg bedazzlinggggg performance.
 thank you projek rabak.
 thank you khizanat.
 and thank you to the unsung hero, brader jayzuan. 
sebenarnya nak tangkap gambar dengan dia hari tu, tapi sebab aku ni kadang-kadang pemalu (malu-malu kucing orang kata), makanya aku tak tangkap gambar dengan dia lolol. 

dan semestinya, terima kasih kepada syarah husna dan kamil haiyat! weeeeeeee


gadis berbaju kurung itu syarah. 
yang tak ayu sebelah tu opkos la aku, keon.


yang ini kamil haiyat. 




ahlan wasahlan ya ramadhan kareem.

target ramadhan kali ini:

harus diingatkan, target tu letak biar yang kita boleh capai. hangpa tengok list aku ni yang aku rasa aku boleh capai. karang aku letak yang tak boleh aku capai aku yang frust tertonggeng nanti. 

1) solat 5 waktu jangan tinggal. 
dan laksanakan tanpa bertangguh. kalau ada kelas lain cerita dia.

2) al-Quran 5 paling kurang muka satu hari. 
jangan nak kejar muka surat sangat sampai bacaan haru biru. target utama nak perbetul balik bacaan, tajwid makhraj apa semua. jangan kejar muka, kejar kualiti. kuantiti tu kalau sempat boleh.

3) al-ma'thurat pagi and petang paling kurang sekali seminggu.
yang ni dah tinggal lama sangat. sapa suruh jadi manusia leka. dulu kat sekolah dah elok dah belajar apa semua lepas tu habis, tinggal. bagus sangat perangai.

4) al-waqiah/as-sajadah lepas subuh, ad-dukhaan lepas asar, al-mulk lepas terawih.
yang ni pun dah tinggal lama. sapa suruh jadi manusia leka. ayat seperti skema item no 3.

5) hafal balik juz amma.
manusia mudah lupa. tapi hang ni lupa tahap kronik wahai khairunnisa. juz amma pun hafalan hancur berderai. makanya, kena perelok hafalan untuk yang dah hafal, dan hafal balik yang dah lupa.

6) kurangkan bercakap tentang orang.
mengurangkan pahala. dapat dosa. orang yang dicakapkan tu elok je hidup bahagia. ingat tu!

7) mengurangkan masa dengan internet.
ni paling utama. dengan mengurangkan masa dengan internet (by saying that, i mean, mengurangkan masa dengan social networks, ie: burung berkicau, buku biru, instakilo. nokharom kalau buat esemen tak refer internet masak aku) maka masa untuk benda-benda lain yang lebih berfaedah lagi membuahkan pahala dapat dibuat.

8) infaq
jangan kedekut. orang yang kedekut ni rezeki dia tara tu je lah. tak berkembang. lebih kita memberi, lagi banyak kita akan terima in return. ingat tu!

okey. dah-dah tu. karang letak banyak-banyak tak tercapai aku yang frust.

yang penting, aku harap, saat aku keluar dari ramadhan kali ini nanti, aku jadi insan yang lebih baik. sebab orang yang masuk dan keluar dari ramadhan tapi masih sama, sesungguhnya rugi.

moga lepas tu aku dapat istiqamah. 

Allah, beri aku kekuatan. 

nahh. layan lagu ramadhan paling feeling bagi aku!


lumrah

orang datang dan pergi
yang tinggal sampai mati
kenangan yang dia beri

yang pahit
yang manis
yang macam celaka
yang indah macam aku *ehh perasan*

aku semat
selagi Tuhan beri pinjam memori
aku ingat

Saturday, July 6, 2013

random

turun mart village 4. nak beli asikrim.
hurmm. tutup pulak.
naik village 3 lah.
otw, terserempak dengan 3 kids.
tengah main.

naik village 3.
pergi mart.
beli 2 aiskrim, nutella, f&n fruit tree mango drink.
aiskrim crunch makan tengah jalan. tak menyabo.
asikrim lagi satu dalam cawan.
ingat nak balik sapu nutella atas roti, letak aiskrim.
pehhh nikmat.

dah nak sampai dah pun kat blok aku.
terserempak dengan budak bertiga tu lagi.
i remembered how kid loves ice cream.
tengok dalam plastik.

jalan sampai dah lepas dorang.
hurmm.
habuan dorang kot ni.
patah balik.

nah. amek ni. kongsi-kongi tau.
terima kasih kak.

lepas tu aku jalan sambil senyum naik blok.

haha.

random things from random people bring happiness y'know.
as much as i love ice cream when i was i kid, i know, they love it too.

bergembiralah kamu anak kecil.
dunia ini memang indah untuk kamu.
sudah besar nanti, tiadalah lagi masa untuk main lari-lari.