Friday, December 31, 2010

contest cerita BEST GILER zaman sekolah.

ni banner contest tu ek...
spe nk join klik aje di banner
anda akan dibawa straight away ke entry cik penganjur
contest ni cik ain dzaya yang buat.saya bab bercerita ni memang saya suka sangatlah.tapi versi menulis la...kalo suruh saya bercerita secara lisan ni memang la fail.jadi...beginilah storynye...

setting:
tempat:nilam 5,sbpi gopeng
masa:malam
tarikh:tak hengat
tahun:2008

pada malam tu,kami budak2 nilam 5 yang ceria dan kiut miut nak buat jamuan.sebenarnya phk sklh dak buat pengumuman tak boleh buat.tapi kesian kat f5.takde kenangan dengan kami~hehe...alasan~jadi kami teruskan jugak secara underground.yang pergi outing beli barang tu kakak dorm saya,kak ieqa n kak alya.~sis,u 2 mmg sempoi habes~yang stay kat dorm tuh,kemas dorm.takkan nak goyang kaki jek.waktu kami setting tu,form 5 pandang pelik je...mana taknya,,,ttbe je rajin kemas dorm segala.tak pernah dibuat oke.dahla diorang tengah study nak spm...mke bengang jer ble kitorang buat bising tarik katil double decker tuh....kami buat dek n teruskan je keje.nak buat surprise ni.ble smpai msenya,kak ieqa n kak alya ttbe jek bwk masuk makanan.terkezut abes sume f5.nak tau makanannye ape?mi sedap goreng n kfc...sempoi tak?tapi sdp ooo...kak alya mmgla expert bab2 megi ni...syg kak alya...tgh2 mkn tu,ttbe je kak ieqa buat surprise satu lagi....ttbe je bwk kek kluaq,,,pdhl dya n kak alya kata tak cukup duit nak beli kek.kak ieqa!!!kak ieqa tipu!!!tp takpe ar...at least de gak surprise utk kitorang....here come the interesting part...

tgh elok2 makan kek tu,ttbe kak tirah dok calit cream kat mke org.hua!!!rsenye mula2 kak nab je kne...ps2 jangkit pulak org lain buat.apa lagi...dok terjerit-jerit,lari sana,lari sini lah...ttbe kan...warden ksygn kitorang nek ats.pakai skaf,bawak kayu hoki.mak ai!!cuak sial!!!
"ni kenapa lari2 ni?bising malam2.dah orang tak bg buat jamuan nak buat jugak.blah...blah...blah..."
(blah ...blah...blah tu mknenye leteran disambung lagi n kayu hoki masih lekat kat tgn)
cikgu tu masuk dorm kitorang...
"saya nak,dalam masa 5 minit,sumer ni clear"
apa lagi...macam lipas kudung kitorang kemas sumer barang.5 minit pun tak sampai lag dah habis kemas dah.mana tak nya...gila cuak kot...lps tu,cikgu tu suruh kitorang nek atas katil tido.dya tunggu sampai semua naik katil kot.katil saya kat tepi pintu masuk.katil atas.bila agak2 dah lama sikit saya paling la nak tengok cikgu ada ke tak lagi.sekali,mak aii!!!dya tengah pandang saya.dengan muka garang oke!!!takot...saya dah la baru f2 time tu.cepat2 smbung pura2 tidoq balik.

cikgu tu kluar je...sy bgun ar...nk tido mcm awl lgi.12 kan awal lagi bg dk2 hostel.ingtkan saya sorang je yg bgun.rpenye sume bgun.ps2 gelak ramey2...tp slow2 la...cuak kot!!!

itu jelah story nye...sy dah mlnggr terma & syarat dah pun.dah lbey 150 patah perkataan dah ni...

say nak tag:
nef
kak amoy
rafina mimi zairul murni

i love nilam 5!!!!

katakanlah...

cuti dah nak berakhir.saya pun dah nak balik hostel.then,on 3rd jan dah start masuk kelas balik.saya terfikir,katakanlah cikgu tanya saya...

"okey,khairunnisa.mind telling us what u do during ur holiday?"

apa yang saya nak jawab ehh.yang saya buat cuti ni blogging jer.ha!!!blogging.cuti akhir tahun kali ni saya menerjunkan diri saya ke dunia maya ni.saya yang kira lemah IT ni blogging.mula-mula tu,agak susah la nak belajar pasal blog ni.mana nak tambah gadget.mana nak tukar template n layout.yang paling susah nak main2 dengan html kod.mula-mula tu saya tak berani pun nak usik kod tu.men copy paste je.skrg ni saya dah boleh men2 usik kod tu dah.

makin lama blogging(padahal baru 2 bulan),makin banyak kawan yang saya dapat.banyak blog yang superb yang saya bukak.wahh...sungguh seronok dunia blogging ni oke...mulanya saya tak tahu pun ttg award,segmen n contest segala.tapi sekarang saya dah tau.sungguh la dunia blogging kat malaysia terchenta ni meriah.bloggers pun semua besh.

then,saya kenal pulak dengan mr nuff.sebelum ni saya tak tahu pun nuffnang tu apa ye.saya pun letak la mr nuff tu kat belog saya ni.mana tahu ada rezeki.walaupun sampai sekarang ni progress slow je,saya tak kisah.kan sabar tu separuh daripada iman.

panjang jugak kisah blogging saya cuti ni ye.kalau betul cikgu tanya,mau habis 1 masa saya cerita.yang dalam entry ni pun bukannya habis cerita ni.karang pjg berjela pulak entry ni.

Glitter Words
[Glitterfy.com - *Glitter Words*]

selain tu,since saya rasa ni last entry utk tahun ni.saya nak ucapkan...

happy new year,,,


Glitterfy.com - Glitter Graphics


harapnya,,,thn depan akan jadi lebih baik...

dan juga,buat yang masih bersekolah macam saya...



Glitterfy.com - Back to School Glitter Graphics


ayuh kembali ke sekolah...belajar leklok...jom kita menempa kejayaan bersama...

dah nak balik hostel

2 hr bulan ni nak balik hostel dah.rasa macam malas pun ada ni.tapi dah tak sabar-sabar nak jumpa budak dorm n kengkawan yang dah lama tak jumpa ni.rindu gila kat korang sume.

balik hostel maknanya tak boleh update blog.habis bersawanglah belog ni nanti.study punya pasal,takpelah.tahun depan nak spm.kalau dok umah sure tak bley study nye.banyak sangat dugaan.

TV,INTERNET(walaupun slow),MAKANAN,PS2.

nasib baik dok hostel.kurang sket dugaannya.habis pun,TV time weekend je.internet?kena pegi PS.tu pon banyak beno yang tunggu turn.kira itulah benefitnya dok hostel.tumpuan utk study pon lebih.nak buat study group pun senang.ada waktu prep untuk wat homework.cikgu pun senang buat kelas tambahan.tak yah susah2 pergi tusen.banyak kan benefit dok asrama ni?sbb tu saya leyh hadap dok kat sbpi gopeng tu.walaupun kekadang tu homesick rasa cam nak teriak,kawan-kawan memang best sebab sokong n paham peel saya ni.

award dr nef


first of all...thnx ya nef...ni nak jawab soklan pulak.

1.ucapan anda.
nak ucapan saya?tak tahu la nak kata apa.tapi sekali lagi...thnx ye nef...bg yg saya tag...amek ya...ikhlas dr hati...sbb anda semua mmg best...

2.berikan 4 ciri lelaki/wanita idaman untuk dijadikan suami/isteri

  • kuat pegangan agama ISLAM
  • tak panas baran
  • simple
  • cool
3.Berikan 1 tips untuk mengekalkan hubungan dengan pasangan.
sorila...saya takda pengalaman bab-bab ni.


4.Pernah anda terjumpa doa pendekat jodoh dan putus cinta.
doa mintak jodoh yang baik saya tahulah.
"rabbana hablana min azwajina wa zurriatina qurrata a'yun wa jaalna lil muttaqina imama"


5.Letakkan 10 link pilihan anda dan bagitahu mereka telah memenangi award ini.
-siewmi
-ain dzaya
-ajlaa alauddin
-cempaka melati
-syira aka sepatu hijau
-umar yang cute
-mr nakal
-nub
-syafiq isme
-kak yan


p/s:amik ya..lps tu jawab soklan2 yg saya dah jawab kat atas tu...

Tuesday, December 28, 2010

top 4!!!

top 4 ape?
ha...ni dia top 4 header blog rakan2 blogger yang saya suka dan yang menarik dr pandangan mata saya yang disahkan takde rabun jauh or dekat ye.kita mula dari tangga ke-4 oke...


4


ni header blog kawan saya,ajlaa alauddin.bakal penolong ketua umum tahun depan oke.dahsyat kawan saya yang sorang ni...kalau nak pergi blog dia klik aje kat gmbr header dia yang kiut miut tu.


3

saya tak tahu kenapa saya suka header ni oke.saya rasa sebab header ni simple,tp mnggmbrkn kesengalan sepertimana nama blog tu.jangan marah ek.macam yang kat header tu,sengal bukan sebarang sengal oke...

2


ni header belog yang sungguh chumel n nakal.that's why i like it so mucho...


nak tahu header blog mana yang no satu kat hati saya?


stay with me oke
jeng3...
-
-
-
1

rasanya tak perlu perkenalkan blog mana ni kan?
header ni saya pun tak tau kenapa saya suka sangat.
simple but header ni macam tunjuk prsonaliti tuan punya blog,kak anastasyea..

inilah header2 blog yang suka ye...
ini pandangan peribadi saya je.


alhamdulillah

akhirnya follower blog saya yg tak seberapa ni mencapai angka 100.terima kasih banyak2 pada rakan2 bloggers yang sudi memeriahkan blog ni....tanpa anda blog ni tak ke mana.makin bertambah kuat azam saya untuk hasilkan en3 yang lebih baik daripada sekarang.kalau anda semua ada apa2 suggestion untuk saya improve blog ni...bagi tau ye.tinggalkan aje komen dekat en3 ni...

sengal zone:sayalah perempuan itu...


segmen ni dianjurkan sengal zone yer...
saya sje join...
dia punya syarat pon senang je...

inilah saya...
kenapalah saya letak gambar ni?
dah banyak beno gambar ni kat blog saya kan?
jawapannya...entah kenapa saya suka sangat dengan gambar ni oke...


tagline saya:
simple,cool, ambitious

Monday, December 27, 2010

bermaknanya ayat itu

petang tadi saya tengok channel 703.alah channel yang banyak rancangan memasak tu.waktu tu tengah cerita rancangan opening soon.itulah first time saya tengok rancangan tu.rancangan ni pasal persediaan sebuah restoran sebelum dibuka kepada orang ramai.dia cerita daripada dapur punya story sampailah ke customer service.saya tertarik dengan satu ayat yang dikeluarkan oleh manager restoran tu.nama tak ingat.waktu tu manager tu tengah brief dekat anak2 buah dia pasal customer service.kira tu time untuk diorang practise la.manager tu cakap

"make ur mistake now"

tau kenapa saya cakap ayat tu bermakna?apa yang saya dapat daripada tu,kita belajar daripada kesilapan.dan waktu belajr ni lah kita nak dapat pengalaman segala.tapi tak bermakna kita perlu buat salah all the time.

pentingnya menjadi seorang yang optimis

saya nak tulis dari perspektif seorang student ye.maklumlah,tahun depan nak SPM.hua.serius cuak tahap tak hengat.walaupun lambat lagi,kan masa tu cepat je berlalu.pejam-pejam celik je dah nak SPM.kalu tak buat preparation mati oi...

1)seorang yang optimis takkan cepat mengalah walupun benda tu susah.kalau saya tak percaya yang saya boleh buat,add math akan confirm fail.tak dilupakan juga subjek killer yang lain macam bio,physics n chemist.
2)sebab seorang yang optimis,bila dia jatuh sekali dengan cepatnya dia akan bangkit sekali.jadi saya perlu jadi optimis.sebab saya selalu jatuh ooo.
3)sebab seorang yang optimis macam saya(perasan kejap) akan lebih bermotivasi (bukan bermotibasi ye)untuk menuju ke arah kejayaan.

ni semua yang saya mampu aje.akhirnya nanti,Allah yang akan tentukan segalanya.kalau ditakdirkan saya berjaya alhamdulillah.kalau tidak,maknanya itu bukan yang terbaik untuk saya dan Allah telah mengaturkan sesuatu yang lebih baik untuk saya.

jadi tahun depan yang akan menjengah beberapa hari je lagi,saya dengan rasminya akan menjadi salah seorang daripada SPM'11 victim of i-gop.hope dapat capai straight A+.susah tapi tak mustahil.harap tak terbunuh dek subjek2 killer.

p/s:entah kenapa,lepas tulis entry ni makin cuak rasanya....ngee~~

award dr ck ain dzaya


award ni saya dapat 3 hari lepas dari cik ain dzaya.kenapa saya lambat update?sebab saya agak bangang.jadi tak payahla tulis.award ni saya dapat sebab saya follower cik ain ni yang ke 50.saya seorang je yang ada award ni.~nada bangga~

terima kasih
thank you
syukran
xie xie
domo arigatou
merci

to

cik ain dzaya


Sunday, December 26, 2010

malam ni...

bagi peminat bola malam ni kira malam yang penting la.sbb malam ni final pertama piala hape entah.sori ye peminat bola.saya tak minat bola.tapi sukan lain layan.apa-apapun,sebagai rakyat malaysia,saya nak cakap GOOD LUCK.jangan hampakan rakyat Malaysia oke.lebih2 lagi rakyat yang bernama K.Rajagobal(betul kan?).

khairul fahmi.jaga gawang baik2.
safee sali.skor banyak2 ye.

ini je yang saya kenal oke.
ha ada lagi sorang.tapi tak pasti betul ke tak.shahrul idzlan talha.betul ke?

jangan kata saya buta sukan oke.saya tak minat sukan bola aje.yang lain sume saya suka.itu yang membuatkan setiap kali ada apa kejohanan sukan besar,saya akan dok melangut depan tv.ngadap muka dato' hj hasbullah awang.kih3.tapi waktu sukan asia baru2 ni,saya suka sangat tengok azlan mubin n fatiha.sebab dua2 bekas atlet n then jadi pengulas.macam best kan?

dah lari jauh dah ek.sebenarnya,main point yang saya nak cakap.malam ni SAYA TAK BOLEH TENGOK TV.sadis oke.abah saya dah kasi warning yang malam ni tader sape yang boleh kaco nak tukar cerita lain.coz malam ni abah saya nak tengok BOLA.hua.abah....anakmu ini tak minat bola.tapi takpelah,abah bukan selalu tengok tv pon.selalunya remote tu kat saya.

p/s:atlet yang paling sy suka ialah BRYAN NICKSON LOMAS.sbb???klik kat link n baca sendiri...:)

bila anak MELAYU nak sedar???

saya ni anak MELAYU...
tp,,,
saya geram tengok anak melayu melepak tak tentu hala.cakap sikit apa best nye melepak tu.lepas tu dok pheewit2.takde keje ke apa?menyampah tawu.tak tahu ke awak semua tu pemimpin masa hadapan???itu belum kira yang masuk rehab centre.belambak anak MELAYU.kenapa la ambil benda HARAM tu???

entry kali ini sekadar untuk meluahkan rasa geram terhadap segelintir bangsa MELAYU,,,ISLAM yang tak reti nak berubah.

'takkan MELAYU hilang didunia'
kata2 hang tuah yang popular
tapi betul ke?
memandangkan tengok keadaan anak MELAYU zaman sekarang.
fikirkanlah.bukan sahaja dengan logika akal.tapi berlandaskan ISLAM juga.itu yang penting.

Saturday, December 25, 2010

perlu ke perempuan pandai memasak?

saya ada pengakuan berani mati nak buat.taklah berani mati sangat sebenarnya.

saya tak reti/tahu/suka memasak.

teruk tak?next year,i'm 17 dan yang saya reti masak ialah air dan nasi.goreng2 pun boleh jugaklah.tapi kalau suruh saya buat gulai segala.hua.surrender awal2.angkat bendera putih.

everything happen with reason kan?saya pun ada sebab pe.kenapa saya tak reti/tahu/suka memasak?

1-sbb saya suka masakan emak saya.kalau saya masak.nanti mak saya tak masak.macam mana nak makan masakan emak saya.betul tak?(okey,ni alasan nak ngelat)
2-sbb saya jenis yang tahu makan aje.(alasan bodoh lagi)
3-sbb takde masa kot nak bljr.saya kan duduk asrama.waktu cuti kerja meroloh(tidoq) n nengok tv.
4-ni reason yang paling konkrit.sbb sy tak minat oke.

mak saya selalu lecture tak henti-henti ooo.mak saya kata nanti dah kawin takkan nak bagi laki makan lauk kat kedai mamak hari2 kot.macam tu baik dia kawin ngan mamak tu je(kenapa mesti mamak?).hua.sadis oke.tapi saya bru 16 nak masuk 17 oke.lambat lagi nak kawin.saya nak dapat ijazah dulu.kerja dulu n banyak lagi benda yang saya nak buat sebelum kawin.lastnya,dengar je lah apa mak saya cakap.takkan nak melawan kot.saya tak mahu jadi anak derhaka lah.

kadang2 saya fikir jugak,penting sangatkah untuk seorang perempuan tu pandai memasak?bagi saya,pentinglah jugak sebenarnya.walaupun saya tak suka memasak,inilah hakikatnya.pandai memasak ni kira pakej sekalilah dalam usaha nak jadi isteri yang mithali.walaupun ada lelaki yang tak kisah,tapi yang banyak nye kisah.betul tak lelaki sekalian?siapa tak nak isteri yang pandai jaga makan minum suami kan?bila dah beranak pinak pun boleh jaga makan minum anak-anak.(saya tengah pelik dengan diri sendiri.kenapa saya tulis pasal rumahtangga segala ni?)

rasanya dah cukup saya merapu pasal rumahtangga ni.macam kelakarlah pulak.saya kan baru 16.muda belia lagi oke.

p/s:saya dah plan.lepas SPM baru nak belajar masak itu ini.gulai dan sup segala.murni tak plan saya?

Friday, December 24, 2010

value blog saya


macam tak percaya pun ada. value blog cikai saya ni RM69,572.02.kalau nak try klik sini.


jangan pelik eh...

jangan pelik sebab:

saya guna 'saya' eh.sebelum ni saya guna 'aku'.tapi bila saya buat blogwalking n visit balik orang yang visit blog saya,bukannya semua baya-baya saya.jadi rasa macam tak proper + kurang ajar lah pulak sebab guna 'aku'.ni yang saya rasa je.saya tak kata blogger muda yang guna aku tu kurang ajar okey.just that,saya sendiri yang rasa tak selesa nak guna 'aku' lagi.

jangan pelik sebab:

saya tukar template.saya tukar sebab template lama tu,lambat nak loading lah.plus,internet connection dekat ringlet ni slow macam siput babi kena virus virus selesama babi @ H1N1.jadi saya tukarlah template yang lebih simple.

sebelah kakiku ke neraka!!!

saya ni pengawas sekolah...yeke pengawas?ke kategori mawas?haha.tahun depan dah form 5.wahh,saya senior dan juga seorang pengawas.masa mula2 jadi pengawas dulu rasa berat gila tanggungjawab.sampai sekarang rasa macam tu sebenarnya.amanah tu kan berat.di saat saya terima watikah pelantikan tu,kaki saya selangkah ke neraka.kalau saya tak laksanakan tanggungjawab.maka,,,faham2 la sendiri.

kat sekolah,saya ni sempoi orangnye.orang lain selalu cakap saya pengawas yang sporting.tapi dalam sporting tu,hati banyak sakit ooo.sebab rasa diri lemah.tengok orang lain langgar rules sekolah.tapi nak buat macam mana,kadang-kadang diri sendiri pun break rules jugak.sometimes,kalau sesak nak call parents,saya rembat gak phone kawan.sesak la weyh.

kenapa saya tak tegur bila diorang break rules?

1st:sebab,kadang2 saya sendiri buat macam tu.solat dalam dorm(sodorm) bila dah lambat sangat.pinjam phone kawan kalau dah sesak nak call parents dan mcm2 lagi.
2nd:hanya Allah saja yang tahu payahnya nak tegur kawan sendiri
3rd:nanti depa pandang macam nak telan je.sebab?tak sporting

sebenarnya,bila jadi pemimpin ni,kita mesti ingat yang kita tak boleh puaskan hati semua orang.walau macam mana sekalipun.walaupun kawan kita sendiri.selain tu,kita mesti ubah diri kita sendiri dulu.walaupun berubah tu,may tear u inside out.

macam mana sekali pun,kita mesti sentiasa kuat.sebab,tanggungjawab yang diambil tu datang sekali dengan amanah yang berat untuk dilaksanakan.

p/s:for my friends who celebrate x'mas...merry x'mas yeah....

Wednesday, December 22, 2010

buat kerja last minute???

siapa yang selalu buat kerja last minute...hands up.anda boleh jadi geng saya.haha.masalah buat kerja last minute ni biasanya dihadapi students.termasuklah saya ye.bila cikgu bagi homework,saya sure takkan terus buat.tahu kenapa?sbb saya ni ada penyakit serius.penyakit mim alif lam sin.MALAS.LAZY.saya punya penyakit ni dah tahap kronik ar senang cakap.macam sekarang ni,cuti sekolah dah nak habis.tp homework tak c-ap lagi.huhu.hopefully,dua tiga hari ni datanglah mood nak buat homework.sebenarnya,kalau buat kerja last minute ni pressure sikit.but u know what,i work best under pressure.seriously.not lying.not joking.pelik memang pelik.tp itulah saya.tapi,budaya ni mmg tak bagus sebenarnya.so janganlah amalkan ye.marilah kita sama-sama berubah.yeah.jia you all.

p/s:
entry ni entah kenapa saya terskema+sopan terlebih.gara2 fikir kerja bm tak c-ap lagi lah kot.haha.

Sunday, December 19, 2010

hua yu

wo hen xiang nian ni foo lao shi.
sebenarnya aku nak try tulis saya rindu foo lao shi sangat.

betul ke tak susunan ayat aku tak tau.dah lama dah tak bukak buku teks bahasa cina komunikasi aku tu.dah berhabuk pun rasanya..lao shi tu maksudnya cikgu okey.lao shi aku dah pergi sambung belajar.aku rindu sesangat kat dia.tapi takpe,加油/Jiāyóu/berusahalah lao shi.orang sll tulis chaiyok.tapi kalau ikutkan,jia you

kat sekolah aku ada bahasa asing.belajar dari form 1 sampai form 4.bahasa yang ada termasuklah mandarin,jepun dengan perancis.tapi silibus kitorang boleh kata macam silibus tadika takpun sekolah rendah kalau ikutkan.but,better than nothing rite?waktu mula-mula masuk i-gop tu dulu,aku dengan tekadnya pilih bahasa cina.iyelah,waktu sekolah rendah aku belajar kat sekolah yang majoritinya anak cina.jadi minat tu sedikit sebanyak dah tersemai dalam jiwa aku.plus,waktu tu minggu orientasi.tak sempat lagi nak tanya akak-akak bahasa apa yang best.tup2 cikgu kaunseling terchenta dah tanya nak amek bahasa apa.

waktu kelas first tu aku ingat lagi,lao shi tu nampak macam garang.tp muka lao shi aku ni chumel tau.macam muda je lagi.padahal dah 30+.dia marah sebab ada seorang budak laki tak serius waktu belajar.ahh,lantak la dia tu.lastnya lao shi tu bengang n suruh dia tukar gi kelas bahasa lain.maka tercampaklah lelaki itu ke kelas perancis.

mula2 belajar,senang.mana tak nya.men padan-padan.kaler-kaler.macam budak tadikalah senang cakap.belajar pasal alat tulis,family n benda2 basic yang lain.lepas tu aku dah mula rasa susah yang amat.mana taknya.tulisan cina @ dipanggil han zi tu memeningkan kepala otak aku yang tak bergeliga mana nieyh.mana nak ingat tulisan itu.tulisan ini.yg membantu nak ingat pun bu sou(tak tau betul ke tak eja ni).bu sou tu macam klu la.katakanlah tulisan 妈妈 ma ma/mak 姐姐jie jie/kakak.cuba perhatikan tulisan depan tu.sama kan.itulah namanya bu sou.bu sou yang ni,untuk perempuan.kalau nampak tulisan yang macam ni biasanya berkaitan dengan perempuan.

ni baru bab tulisan.dah bikin pening kepala.belum masuk tatabahasa/语法/yu fa dia lagi.lagi tumpo.aje pening dibuatnye yeop.

sekarang ni aku nak kenalkan diri aku dalam bahasa cina sikit.kalau salah banyak sorilah ye.teman ni blajo lagi.

wo jiao khairunnisa.wo shi liu sui.wo zhu zai ringlet.wo zai sbpi gopeng nian shu.wo de ba ba jiao ar alhan.wo de ma ma jiao usmalela.wo de jia  you ba ge ren.wo you yi ge gege,liang ge mei mei he liang ge di di.

takat tu je lah ye.nnti bila belajar lagi,buat entry baru pulak.:)

Saturday, December 18, 2010

homework-in mood

believe me...this is a very short entry.

seriously,i got many homework to do.so starting from today,18th disember until 25th disember,i'll try to finish all my homework.i believe i can do it.


yeah!!!yakin boleh!!!


wish me luck...huhu...:)

5 days more

pmr result will be announce.form 3 student,,,chill ya.may u all get a good result.especially,pmr victims of i-gop.don't stop praying okay.suddenly,i remember my experience last year.seroiusly,when the pmr result was so near,i feel extremely nervous.i even had a dream bout it.i dream that i failed.hua!!!so scared.

on the day,i get up early,not as usual.get ready.but seriously,only physical ready.mentally not!!!but whatever it is,we have to be ready to face any possibilities rite?then,i leave for the school.along the journey,ALONG YA,,,feel like screaming!!!seriously,nervous+scared.

as i arrive there,many of my friends aldy take their result.the first person that i met is dayah,and she get 9As.making me feel more and more nervous.i ignore all that and go to the lobby to get the result.the class teacher are waiting there.after that,i go to my class counter.ustazah faizah make the face like wanna say
"sorry dear, fail"
then she gave me the slip.
YAHOO!!!!.straight As.9As.feel sooooo happyyyyy.n a great relief too okay.do you know how nervous i am. before...only Allah know how it feel.

i feel so thankful to Allah.i will not achieve it if He didn't permit.thank you Allah.
as for the teachers,thanx u for being so patient to teach this sleepy khairunnisa.
freinds,u all are great too...always teach me.

this year,which will end in less than 2 weeks more,i'm in form 4.in the coming year,i'm in form 5.do you know what it mean?

SPM!!!
big exam.very important one.i hope i can get straight As.i got so many things to do.hope that next year is going to be a smooth one.

form 3,,,gud luck...n for form 5 this year,spend your time wisely okay....hope u all will also get great result.amin...

a memory that we created together last year
u all are great
5th bath of i-gop

p/s:i get another intersting pic 4 u guys.

unique rite?


kali ni aku salah...

macam biasa lah,seorang manusia tidak  lepas daripada buat silap kan?macam jugak tu lah aku.tapi kali ni lain sikit.sebab aku tak rasa bersalah langsung sebab aku buat salah.cuma rasa geram sikit je.

ceritanya begini,petang tadi aku tgk csi ny.mesti ramai kan yang jadi peminat setia cerita ni.salah seorangnya ialah aku.serius,aku suka sesangat tengok cerita ni.tadi ceritanya pasal a married guy found dead in a basement.(rojak siot).COD,hentakan kat kepala guna hammer.dah menjadi kebiasaan aku untuk teka siapa yang bersalah sebenarnya.n biasanya aku betul.huhu.along the investigation,because of few causes aku teka anak dia yang bunuh.guess what,aku salah.rupanya isteri dia yang bunuh.hua!!!kali ni aku salah teka...

aku sebenarnya suka cerita2 west ni.sebab banyak benda yang boleh kita dapat.(ignore the kissing part).macam CSI.berapa banyak fakta sains n perubatan yang boleh kita dapat.sumpahhh banyak gila.cerita2 lain pun macam tu.kalau tak banyak fakta,jalan cerita dia menarik.realiti shows dia pon sangat besh...

menyentuh pasal cerita kanak-kanak dari belah2 sana pulak,macam hi-5,program2 ni mengajar anak2 kecil.bukan macam program kanak2 kat malaysia ni.yang mengajar anak2 kecik terkinja-kinja,bergaya tak tentu hala.tak memikir langsung effect bila dia dah dewasa.tapi ada jugak program yang bagus macam mari mengaji,mari bertarannum dan yang sewaktu dgnnya.kan bermanfaat untuk budak2.

so,stesen2 tv kat m'sia ni patut fikirkan program yang lebih bermanfaat la ye.bukan yang dok ngajo tak tentu hala.

p/s:
-tadi aku tengok cerita lakar kat tv2.cerita misteri lakonan fasha n fahrin.lagi sekali aku salah teka.bongeksss.tp,sumpahhh cakap.fahrin,u sangat hensem!!!
-aku suka template baru tya ilyana

Thursday, December 16, 2010

contest manisnya senyuman


whoaa...for the first time i want to join a contest.eventhough no one tag me,i just want to gain some experience participating in the contest.

this is how choral team smile oke,maintain ur smile,show ur white teeth,a lot more cameras to go...:)
tag2
#nef

a story to share

entry ini boleh dikatakan sambungan daripada entry sebelumnya iaitu cover your aurat campaign yg dianjurkan oleh the pot pet king.

tentang menutup aurat ni aku ada satu cerita yang individu X lalui.

sebelum...
individu X ini seperti gadis-gadis biasa di luar sana.usia 12 tahun.tapi perangai macam budak2 umur 6-7 tahun lagi.setiap petang,rutin individu X ialah keluar main dengan kengkawan.individu X ni tak bertudung.baju pun short sleeve je.shorts...tak pernah la....kawan2 kawan si X pun tak ramai yang bertudung.ada la 2-3 kerat.itupun bukan full time punya.satu hari,si X pergi main roundest.permainan ni lebey kurang besbol la ek.tp kategori amatur punya.bet pun buat sendiri or tibai je kayu mana2 yang jumpa.oleh kerana kat taman tu musim orang men roundest,maka sume budak lah men.range usia dr 6 hinggalah 20+ pon ade.jgn men-men.

si X ni berambut panjang.tp tak pernah lepas depan orang.sbb X ni stail kasaq sket.but one day tu,X baru lepas mandi,so rambut basah.lepas X mandi,dia nak keluar main.jadinya sikat rambut n biar rambut tu lepas je lah.takkan nak ikat basah2 kot.gila hape...rosak ar rambut nanti.suddenly,X brother's friend says...

"weyh X,lawa la ko lps rambut.macam ni lps ni ko tak pyh ikat la.biar je lps"
WTH!!!X ape lagi.masuk rumah ikat rambut walaupun basah-basah.mampus pegi lah....bongek btol *****...sengaja cari pasal....

tak cukup dengan tu,waktu tunggu turn nak pukul bola,X duduk la kat tepi.yelah,takkan nak duduk kat tgh kot.naya je kalo terkena bet takpon bola...

tetibe...kawan abang X td,,,,
-
-
-
-
-
dok himpit kat X.X buat muka pelik n ngesot ke tepi.dia dekatkan balik.X ngesot lagi.dia dekatkan balik.lastnya X bangun.gila hape tah laki tu.dh elok X berdiri,kembar kawan abang X yang tadi pulak buat pasal.selmabe dek je dya paut bahu.bongek....X apa lagi,tepis ar...nak kasi flying kick,dpn org ramai la plak.X rasa tak secure....continue kepada cerita seterusnya iaitu time raya.kawan2 abang X datang ke rumah beraya.waktu tu X tgh makan maggi kat ruang tamu.sbb tengah khusyuk gila makan,X tak sedar yang mak X dah pergi rumah sebelah.tnggl X je perempuan tnggl kat rumah.hua!!!!apa lagi,nak escape punya pasal X masuk bilik mak.tingkap bilik mak tu besar n yang paling penting,boleh keluar terus melalui situ ke hadapan rumah.dengan akal panjang bak kancil ni,X pon cpt2 habiskan maggi kat dapur,lari gi bilik mak.time nak keluar,ada seorang kawan abang X yang pergi halang kat c2.buduss.X ni pon bukannya lembut sangat.hambek ko.tader org,flying kick ko dapat.lepas tu,,,lintang pukang ar lari pi rumah sebelah....kat rumah sebelah kan...
-
-
-
X makan laksa.sedap kot.makanan fevret X.
^_^

satu lagi cerita.X ni pergi sekolah bertudung.tapi bila keluar pagar bukak terus.satu hari,X pakai baju t-shirt dekat dalam.t-shirt tu ada gambar bear exactly on one of the *****.then ada sorang budak laki ni tegur.comel bear tu.sial...

sekarang:
X sudah 16 tahun.X sudah bertudung.short sleeve pon tidak lagi kecuali di rumah or di hostel.X berubah setelah mendapat tarbiyyah melalui usrah2 di sekolah.sekarang bila X balik ke taman itu dan berjumpa dengan lelaki2 itu,deme hormat dan tak kaco X lagi.tak lagi perlakukan X macam perempuan takde maruah.sekarang X tahu kenapalah Allah wajibkan bertudung dan berpakaian yang elok2.untuk jaga diri X.sekarang X rasa terjaga.yang penting,rasa dihargai sebagai seorang perempuan,tak dipegang-pegang sushuke shuki je.lagi satu,daripada apa yang kawan abang X cakap pasal rambut tu membuktikan rambut itu mahkota yang perlu dijaga.kerana ia mampu menggoda lelaki.memakai hijab,dapat menyelamatkan kita.manakala bagi kisah yang pakai t-shirt bear tu,dapatlah dikonklusikan,kita dapat menutup apa yang mereka tidak harus lihat.dan ttg kisah dalam rumah waktu raya tu,cbe la klo X bertudung,takkan dia berani nak buat mcm tu rite?

konklusinya di sini,tutuplah aurat dengan sempurna.ia dapat memelihara kita.

p/s:rasanya semua dah dapat gak yang X tu aku kan....aku sengaja tak cerita guna aku sbb hakikatnya,aku mcm segan dengan past aku.tp yg penting sekarang aku dah sedar.anda di luar sana bila lagi?

COVER YOUR AURAT CAMPAIGN | SHOW YOUR SUPPORT


entry ni aku nak mulakan dgn cakap
aku ni insan biasa je
aku ni tak bek mne pon
dan aku juga tak mampu nak berhujah pakai dalil segala
sebab ilmu di dada ni masih tak cukup lagi
tp yg sikit ni masih juga boleh dikongsi rite?

okey,
back to the agenda...

sesungguhnya Allah mewajibkan sesuatu hal bersebab
macam tu jugaklah kesnya dengan perihal menutup aurat
ingat suka-suki je ke hukum tu Allah tetapkan
ada sebabnya
pada aku lah,menutup aurat ni sesungguhnya dapat mencegah zina
mesti korank akan cakap pasal girls out there yg pakai tudung tapi perangai tak elok kan?
okey,
kita tengok pulak,,,
betul ke cara dia bertudung and berpakaian
adakah macam membalut buah nangka
atau senang cakap
berpakaian tapi bertelanjang.

selain drpd tu,
menutup aurat ini juga adalah untuk menjaga maruah
bagi yg belum berkahwin,
maruah keluarga perlu dijaga
n bg yg sudah
maruah suami perlu diambil kira

ingat lagi tak kisah faizal tahir bukak baju tu
sebenarnya aku agak pelik
dia bukak baju pun
itu bukan aurat dia
so let him be lah(walaupun agak tak proper)
tapi bila artis prmpuan pakai seksi bapak
takde pulak kena tndkn mhkmh segala
mizz **** yang dah rupe org puteh tu
tak pulak kena apa2
pelikkan dunia???

di kesempatan ni jugak aku nak cakap pasal filem baru ahmad idham
AKU MASIH DARA
mesti ramai yang dah tau pasal dialog sensasi dalm filem tu yang ckp
budak yang pakai tudung zaman sekarang ni nak tutup love bite?
masyaAllah....
ini hukum Allah...
kenapa perlu berdialog seperti itu....
sungguh aku tak setuju langsung....

yang di atas ni semua pasal perempuan kan?

ni yang lelaki pnye pulak

wahai kaum adam,
aurat kome tu dari pusat hingga ke lutut pon tak bley nak jaga ke?
pakai short sampai nampak kepala lutut...
apa ke namanya tu?

entry kali ni agak pedas kan?
maaf bagi sesiapa yang terasa tapi mmg niat dihatinya begitu
tak dinafikan
aku juga suka baju yang trendy
up-to-date
tp pandai-pandai la pilih spya tak terlalu mnmpkkn susuk smpai dah rupe balut nangka
jadilah mawar berduri,,,,
walaupun aku sendiri mengakui...
aku ni mmg tak baik pon...
tp apa salahnya saling mengingati....
betul tak?

bg yang lelaki pula
aurat anda semua itu tak susah pon untuk dijaga

last but not least
i'm a muslim n i'm proud


gmbr ehsan i luv islam

p/s:-tag2 i tak reti lah...huhu...
-yg nak join...klik kat banner yg di atas nun k...

susahnya nak berubah...

sebelum balik cuti akhir tahun hari tu,budak kelas aku yang sungguh happening tu tetibe sume touching(termasuklah aku) krna thn dpn kami tak sekelas...sedeyh smpai teriak weyh...bkn girls je oke,boys pon ade yg nanges gak.jd kami sumer telah bersepakat nak buat aktiviti yg kitorang boleh ingt smpai ble2...

jd,berdirilah saudara zulkamal yg amatlah lawaxs tahap tak hengat untuk conduct aktiviti.seyesly aku hengatkan dia nak buat aktiviti yg lawaxs2 gitu.tup2,dah mcm aktiviti unit bimbingan kaunseling beb.saper nak sangka?aktivitinya begini.setiap orang diberi kertas kecil sebanyak brpa ahli kls trsbut tolak satu(dah mcm formula siot...haha).nak permudahkan paham sbb ayt aku tu  ala2 keling kan.let say kelas korang ada 28 orang,mknanya setiap org akn dpt 27 krts kecil oke.

kemudian,kat setiap krts tu ko tulis psl komen korang ttg bdk kls korank.sehelai utk seorang.ni penting,JUJUR dgn apa yg korank tulis.

lps dah siap semuanya,korank bg kat pmlk nama.tp jgn la smpai dya tahu.lebih baik,conducter of the xtvt yg suruh semua org bg ttg ulasan si pulan serentak.ltk je ats meja...then,settle.

kalau macam kelas kitorang,tak dbnrkan bce krts-krts berharga tu kat kelas.kena baca kat rumah.

jadi malam kitorang balik rumah tu,aku baca kertas2 tu.seyes aku rasa nak nangis.sedey kot.

here come the point....
(pjgnye intro aku kan?)
dlm kertas2 aku,uring ade yg tulis yg aku ni
-garang
-malas
-kuat tidoq dlm kls
-suka fire org
n so on...seyesly aku tak mrh langsung dgn diorang...sungguh!!!aku bersyukur sbb diorang jujur ngan aku.lagi satu,deme still kwn nagn aku walaupun aku macam tu.

sbnrnya point game ni,untuk semua orang jadikan ini titik tolak untuk berubah.tp sumpahhh cakap!!!berubah itu susah!!!tp kesusahan itu yg akan jadikan kejayaan kita berubah itu manis.

perubahan ke arah satu yg lebih baik itu amat penting.sebenarnya,setiap waktu kita perlu berusaha untuk berubah ke arah yang lebih baik.tp sesungguhnya perubahan may torn u inside out.sumpahh cakap...it's painful yet it's sweet.pelik sungguhhh kan?kalau korank baca novel versus karya hlovate...korank akan lebeyh paham(ni bkn iklan free oke).sumer orank yg nak brubh wajib baca novel nieyh.percayalah,korank akan lebeyh bermotivasi lepas baca.

aku ingin berubah.aku akan hdpi sumer kphtnnya sbb aku nak rsa kemanisannya.
ya Allah,
bantulah hambaMu ini sepanjang perjalananku....

the same goes with changing for good

p/s:changing for good.ain't a crime oke...ignore what will ppl talk about u.as long as u know,that the changes is good for u...^_^

Wednesday, December 15, 2010

how to be loved?


i'm not the doctor of love
neither nor the philosopher
but for me....

♥love♥
-
-
-
-
-
-
love is universal
love is not just for lovers but also for ppl around us.

to be loved,,,
-
-
-
u must love them first
when u love them they'll love u

second,appreciate them
don't take them for granted
they'll feel that u don't care bout them

give them respect
respect is important
don't insult someone whatever it is
give them respect,then u'll be respected

treat them nicely
the way u want them to treat u

accept them whatever it is
humans are not perfect
so accept them whatever it is

when u love,appreciate,respect,be nice and accept them
then
u'll be loved

love?
what does it mean to you?
pics:google image gallery


Tuesday, December 14, 2010

what does ur name means

k-h-a-i-r-u-n-n-i-s-a

You Are Smart and Curious

You are a seeker of knowledge, and you have learned many things in your life.
You are also a keeper of knowledge - meaning you don't spill secrets or spread gossip.
People sometimes think you're snobby or aloof, but you're just too deep in thought to pay attention to them.

You are truly an original person. You have amazing ideas, and the power to carry them out.
Success comes rather easily for you... especially in business and academia.
Some people find you to be selfish and a bit overbearing. You're a strong person.

You are usually the best at everything ... you strive for perfection.
You are confident, authoritative, and aggressive.
You have the classic "Type A" personality.

You tend to be pretty tightly wound. It's easy to get you excited... which can be a good or bad thing.
You have a lot of enthusiasm, but it fades rather quickly. You don't stick with any one thing for very long.
You have the drive to accomplish a lot in a short amount of time. Your biggest problem is making sure you finish the projects you start.

You are wild, crazy, and a huge rebel. You're always up to something.
You have a ton of energy, and most people can't handle you. You're very intense.
You definitely are a handful, and you're likely to get in trouble. But your kind of trouble is a lot of fun.

You are a very lucky person. Things just always seem to go your way.
And because you're so lucky, you don't really have a lot of worries. You just hope for the best in life.
You're sometimes a little guilty of being greedy. Spread your luck around a little to people who need it.

You are very intuitive and wise. You understand the world better than most people.
You also have a very active imagination. You often get carried away with your thoughts.
You are prone to a little paranoia and jealousy. You sometimes go overboard in interpreting signals.

You are the total package - suave, sexy, smart, and strong.
You have the whole world under your spell, and you can influence almost everyone you know.
You don't always resist your urges to crush the weak. Just remember, they don't have as much going for them as you do.

p/s:this is juz 4 fun okay...
if u want to try go to this link quiz

Monday, December 13, 2010

hkbc '10 at kubang pasu integrated boarding school

juz some pic to share with u guys
have fun viewing ya...
these picture is taken during hari kebudayaan bahasa cina(HKBC)
at
sbp integrasi kubang pasu

start viewing with laugh...
haha
this is my friend,rahman
introducing!!!!
aiman!!!

sorry boy...
snap ur pic
this is at mckk

group 2
sofia's group

my group
group 1

this is deligation from our school
gopeng integrated boarding school
sitting from left:aiman,rahman,sensei nafisah,sofia,me
standing:hakeem the lone rangers

welcoming word from the student of i-kupa
thanx u guys
ur dorm is beautiful

my group
the chair not included
hate the chair!!!
distrubing!!!

hot guys not gays oke
from...
i-gop

dataran ilmu of i-kupa
very big!!!
amazed by it!!!
artwork from our group
beautiful or not?
say beautiful
if not....
tak nak kawan...haha^^

my group
boys only
amin!!!this is candid ok
y u look at the camera???

chinese caligraphy

using chopstick...
hard u know???

sofia,aiman n me
look at aiman face
so childish...

no camera pliz!!!
stop acting like a diva la rahman

my group at muzium padi

oke!!!today...
we're gonna learn
chinese caligraphy
be ready student

peace
it's me again

tea ceremony demo

juz a snap

bapaku pulang dari kota
bapaku belikan kereta
kereta kecil warna biru
namanya kerta sorong
haha^^

welcome to sbp integrasi kubang pasu

no smoking please
i hate those who smoke
bad for health oke!!!

pose 1

pose 2

ok...
u all are so 'poyo'!!!

snap again

sofia with her sis from intergom,basyirah
both beautiful
both smart

malam kebudayaan

strictly government properties

performance from smap labu students
singing xiang fei or 'ingin terbang' or want to fly

sofia legs left
mine right
haha
^_^

starian
performing with the guitar
but seriously
i didn't enjoy this performance

mozac's

sofia n me

chinese caligraphy competition
all the boys from our school participate
us,the girls,go posing n oso
me...be the PHOTOGRAPHER

sensei nafisah
our lao shi cannot come with us

shiny!!!

see...
they're so diligent

a 'lao shi'
'leng' one
not me say it
it was the boys k...

prisoner of i-kupa
crime:writing chinese caligraphy badly
haha
^_^

aiman with his work
quite ok la...

i really enjoy this hkbc
hope can go again
but surely can't
huhu:(

♥i.love.hkbc♥