Sunday, March 31, 2013

ground rule












tak ada tajuk #6


sejak akhir-akhir ni aku selalu buat entry yang berbunyi down. berbunyi sarat dengan masalah dan sebagainya. padahal masalah tak besar mana pun. poyo je lebih khairunnisa ni.

oh man.

harus bangkit dengan semangat baru.

terus dan terus menjadi positif!

Saturday, March 30, 2013

tips menghadapi kerja yang melambak

seperti biasa. tajuk entry mesti tak nak kalah punya. poyo je lebih. haha.

mesti korang pernah encounter this situation in life.

"huaaa, kerja banyak gila tak tahu nak buat yang mana dulu. semua dateline dekat-dekat. nak nangis la macam ni"

haaa, mesti pernah kan? normal lah tu. sebagai manusia, ada saja hal-hal dunia yang sering meresahkan. kerja itu ini. dateline dekat lambat.

firstly, yang korang perlu buat apabila menghadapai situasi ini adalah bertenang. tinggalkan semua sekejap di atas meja kerja atau meja study anda, kemudian tarik nafas dalam-dalam.

"IN!!! OUT!!! IN!!! OUT!!! IN!!! OUT!!!"

lega sikit tak? kalau tak, ulang balik step 1 ni. bila anda rasa dah ada semangat baru yang meresap dalam diri, kemudian baru anda teruskan langkah seterusnya.

TO-DO-LIST  -- LIST KERJA YANG KENA SETEL

mungkin ini dah jadi habit aku kot. untuk listkan semua kerja yang aku kena selesaikan sebelum aku mula membuat apa-apa kerja. sebab nanti otak rasa ringan sikit sebab dah tahu apa kena buat.

kadang-kadang, bila kerja berlegar di minda je, kita rasa sesak yang amat, hakikatnya bila listkan, sebenarnya sikit je. ini semua mainan psikologi.

lepas tu, sila bahagikan list anda mengikut priority.
1) Important and Urgent
2) Important and Not Urgent
3) Not Important and Urgent
4) Not Important and Not Urgent

macam mana anda nak bahagikan pada empat bahagian itu terpulang pada anda sendiri. sebab anda lebih tahu kerja mana yang penting atau tidak penting, urgent atau tidak urgent.

lepas tu, anda sudah boleh mulakan kerja anda! YEAY! lepas dah siap jangan lupa pangkah kerja yang dah siap. akan ada satu feeling lega dan semangat nak teruskan dengan kerja seterusnya.

aku sudah lama gunakan cara ini. setakat ini masih berkesan. pada anda-anda, tidak tahulah pulak sejauh mana boleh membantu. harapnya membantulah :)  apapun, selalu ingat, saat segalanya rasa sesak, anda ada Tuhan. adukan pada Dia.

(^_^)

tak ada tajuk #5

dah terlalu kau hidup dalam fantasi dunia kau, khairunnisa. bangunlah. bangunlah dari mimpi kau yang sudah melarat terlalu panjang.

kapas #4

zahir kau lihat
bukan segala-gala
bibir tersenyum menutup
jiwa yang luka

zahir kau lihat
hanya antara lapis
mataku sinar bergenang tangis

ya.
lagu dunia batinku ini, memang lagu jiwa aku.


Thursday, March 28, 2013

liar

jangan engkau biarkan matamu liar di jalanan
nanti ada sahaja salah orang yang kau nampak
lepas tu mulalah mulut terbuka
kalau terbuka tu, setakat nganga je, tak apa.
kalau keluar umpatan? macam mana kau nak cari orang tu mintak maaf.
dosa dengan Tuhan, boleh mohon ampun dari Dia, terus.
dosa dengan manusia, kena mintak maaf dari orang tu jua.
kalau selalu jumpa, tak apa.
kalau kau nampak dia sekali tu je, dah mengata, tak ke naya?

you don't even have the right to judge people as you like in the very first place.

ingat tu je.
katakan, kau lihat seorang itu mukanya masam sahaja.
lepas tu kau simpulkan, 'kerek seyh budak tu, tak reti senyum ke?'
mana tahu dia simpan masalah yang menimbun dalam dada dia.
mana tahu kepala dia tengah sesak dengan hal dunia yang  meresahkan.
kau tak tahu.
jadi jangan judge orang sesuka hati engkau.
sebab kau tak tahu.
orang yang tak tahu, tapi mulutnya bercakap aje ni, double bodoh namanya.
sebab, tak tahu tu dah bodoh dah, tapi bercakap macam tahu tu, tak ke double bodoh namanya?

jangan engkau biarkan matamu liar di jalanan.
kelak ada sahaja kecantikan/ketampanan yang tidak halal buat kamu menjadi tatapan mata.
kalau pandang sekilas tu tak apa lah jugak.
apa orang kata, pandangan pertama tu rezeki.
ini sampai ternganga apa cerita?
ha.. kan aku dah kata.
TUTOP MULUT TU TUTOP! haha

lagi pulak kalau sampai bukak cerita.
'ohh kau tahu tak, dia tu macam tu.. dia tu macam ni..'
oh mannn. talking bad about people is such a no-no..
come on.
as much as you hate people talking bad about you, you should know that people feel the same too.
common sense kawan.

tapi aku tak kata lah pulak jalan tu tunduk, tutup mata.
ceyt, jangan pakai alasan bodoh tu please.
jangan biar mata meliar, dengan sila jalan tutup mata tu besar bezanya.
perkara utama yang perlu anda tahu,
bezakan yang mana halal, mana yang haram. mana yang benar, mana yang salah.
bercerita tentang orang mungkin memberi keseronokan, tapi ingat, nak mintak maaf nanti macam mana tu?

peringatan ini, untuk diri aku sendiri, yang kadang terlalu lancang berbicara perihal orang lain. moga jadi peringatan pada kamu-kamu yang lain yang mahu berfikir jua. :)



Saturday, March 23, 2013

kapas #3

bukankah senang menjadi seorang yang cengeng?
sekurang-kurangnya hati lega bila lepas tangis.

daripada jadi hati kapas,
yang nampak teguh,
tapi hati dah banjir dengan air mata.

damn.

aku benci macam ni.

benci bila hati kapas dah overload.

cepatlah kering wahai isi-isi yang tidak aku butuh..

Thursday, March 21, 2013

rahsia

mari sini.
aku ingin khabarkan satu rahsia pada kamu.

ayuh.
dekatlah sikit.

aku mahu bisik ke telinga kamu saja.

*bisik ke telinga kamu*

"aku ini perahsia.
susah hendak mempercaya"

itu saja.
rahsia aku yang mahu aku khabarkan.

shuhhhhh.

aku harap kamu bisa pegang kepercayaan aku.
jangan khabarkan pada sesiapa.

boleh?

Wednesday, March 20, 2013

tangis sang langit

hujan. lebat.
kalau aku masih kanak-kanak yang berjiwa bebas, sudah aku lupakan segalanya.
lalu aku ketawa riang di celah tangis sang langit itu.
main-main dengan teman.
ketawa tak hirau apa.
lari-lari dalam hujan.
jatuh bangkit semula.
darah luka, tak hirau, tak mengapa.

selalunya aku ambil sebatang kayu, aku lepaskan di dalam longkang yang airnya mengalir deras.
seronok melihat kayu itu hanyut dibawa arus deras.

aku harap jiwa aku tidak begitu. moga kekal teguh, walau sekuat mana arus dugaan mengasak.

p/s: sekarang ni hujan dah tak macam dulu, banyak contaminant. redah sekejap dah sakit kepala. jadi elakkan terkena hujan ye kawan-kawan. hehe.

Tuesday, March 19, 2013

kapas #2

ada orang kata,
aku tak punya rasa.

ada orang kata,
aku tak punya hati.

biarlah.

memang, aku tidak punya rasa, mahupun hati.
untuk melayan bajingan seperti kamu.

titik

Saturday, March 16, 2013

tak ada tajuk #4

jatuh. luka. sakit.

tetap kena bangkit.

perit?

tak apa kawan. Allah ada.

Cerita Sepasang Mata Itu

Ceritanya...

Mata itu umpama bercerita
Membuka lembaran jerih pedihnya
Saat bibir terkatup rapat daripada berbicara
Matanya jujur membongkar segalanya
Tulus

Dalam jerih itu juga
Aku temui sinar bahagia.
Ahh apakah gila?
Matanya masih bisa tersenyum kala jerih pedih menyiat hati, lara.

Namun tetap
Mata itu tampak bahagia dalam jerihnya
Melihat orang yang bergelar anak itu berjaya menongkat dunia
Mata dia senyum
Namun mulutnya tetap lancar bicara
Ingat akhirat sana jua, anakku!

Buta. Kalau tak nampak.
Atau mungkin kebodohan yang nyata
Kalau kau tak nampak harapan apa yang mata itu cuba sampaikan

Dia cuma mahu insan bergelar anak itu berjaya menongkat dunia, menjunjung akhirat
Dia tak pinta balasan.
Sikit pun tidak.
Kerana aku tahu--
Matanya kata,
Aku tak mahu apa-apa anakku, cukuplah engkau jadi insan yang berguna dan berjaya. Dunia dan AKHIRAT!

kapas #1

Nampak kuat, kapas di dalam.
Mudah carik.

Tapi resmi kapas, serap segalanya.

Meski dah overload, ditahankan jua.

Friday, March 15, 2013

Palit-palit dosa

Apa yang kau banggakan
Saat kau kotorkan apa yang suci

Apa yang kau mahukan?
Kebanggaan?
Banggakah bila orang lihat kekotoran yang engkau tunjukkan.
?

Hairan aku dibuatnya.
Melihat karenah manusia yang pelik-pelik semuanya.

Hendak aku biarkan, terasa macam hipokrit.
Hendak aku tegur pula, iman sendiri belum kuat rasanya.

Akhirnya, aku doa sahaja.
Moga Allah tunjuk pada engkau-engkau semua.

Anugerah Allah yang satu itu suci. Jangan kau cemari dengan kekotoran yang didorong hawa nafsu serakah engkau.

P/S: aku bukan sempurna. Aku juga pendosa. Peringatan ini peringatan untuk aku dan kamu-kamu yang befikir jua.

tak ada tajuk #3

sunyi, tapi kat dalam hati aku.
BINGIT.

bila jalan sendiri,
bisik-bisik jiwa dengarnya lebih jelas.
sebab tu aku tak kisah sunyi, sendiri.

lagipun aku tahu,
hakikatnya aku tak sendiri.
hakikatnya Allah ada.
sentiasa. untuk hamba-hambaNya.



Monday, March 11, 2013

tak ada tajuk #2

dunia tu ada aku sorang.
watak lain semua watak imaginari.
jalan cerita, aku atur ikut suka aku.
pengakhiran?
sebenarnya aku tak patut mulakan sekalipun.
gila.

Friday, March 8, 2013

tak ada tajuk #1

Hakikatnya, aku sendiri tak tahu apa kena dengan aku beberapa hari ni.
Semua benda ala-ala tak kena je.
Sebab?
Entah. Aku cuma blank.

Wednesday, March 6, 2013

Keputusan

Lama rasanya aku tak mengetuk papan kekunci aku di sini. Sehinggalah sebentar tadi. Dah lama juga tak menulis panjang.

Okey. In this post, aku nak bagi tips buat adik-adik yang bakal mendapat keputusan SPM. Mesti semua pakat cuak pasal result dah ni. Aku tahu. Aku pun pernah rasa. Dapat pulak stok adik-adik yang seronok tengok aku meroyan marah-marah sebab depa dok usik aku bagi tambah cuak pasal result. Haha. Takpelah. Itu jadi kenangan.

1) Lagi beberapa minggu nak dapat result.
Hati memang gundah gulana macam ombak kat laut. Ya. Aku tahu. Ikhtiar yang tinggal cuma doa dan terus doa.

2) Time nak amek result
First, Tak kiralah result korang bagus ke, teruk ke. Peluk cium mak pak hangpa. Jujur aku tak buat. Lepas tu sekarang baru nak terkilan. Terima kasih kat dorang. Tanpa depa hang tak kemana.

Second, jumpa semua cikgu yang ada kat sekolah, kalau hangpa lepak lama la kat sekolah. Kalau macam aku, bapak aku kalut nak balik sebab kerja, sebagai anak aku faham dah pasal tu. Jadi, aku jumpa la, cikgu mana yang ada kat dalam dewan. Lepas tu, gagah jugak lah pergi bilik guru jumpa dengan cikgu yang mengajar sat. Ucap terima kasih na adik-adik. Tak susah pun. Kalau rajin dan mampu, buat macam Ajlaa, bagi buah tangan untuk cikgu-cikgu sekali.

Third, happy-happy dengan kengkawan. Kawan yang result ekselen, ucap tahniah. Kawan yang tak dapat result baguih, hangpa tolong cool down kan. Bagi kata-kata semangat Kata kawan susah senang, duka gembira.

Fourth, jumpa sat junior-junior kesayangan, bagi kata semangat.

3) Hala tuju lepas SPM
Ni yang paling penting. Coretan kisah aku, dah aku tulis kat sini ---> HARAPAN
Pertama --> Research
Cari tahu tentang course yang mungkin nak diambil. Prospek kerjaya, universiti yang tawarkan dan sebagainya.

Second --> Minat
Korang mesti tahu sendiri apa minat korang ye dak? So timbang aspek ni pulak.

Third --> Perbincangan
Bincang habis-habis dengan parents korang macam mana. Apa pendapat dorang tentang course pilihan korang. Dorang setuju ke tak. Ingat, restu mak ayah tu penting. KALAU minat korang bertentang dengan parents, kat sini, kesabaran amat perlu. First, dengar mak ayah korang cakap apa. Kenapa dorang tak suka, apa rasional dia, lepas tu kenapa pulak dorang rasa course pilihan dorang lebih baik. Okey. Lepas tu cerna dulu elok-elok.

Sekarang, timbang tara pulak dengan minat korang. Kenapa aku nak course ni, apa rasionalnya, kenapa aku rasa course ni terbaik untuk aku? To tell you the truth, susah nak yakinkan parents ni, so what you must do is RESEARCH! yakinkan mak ayah korang, korang tahu apa yang korang buat/pilih.

Lepas tu, dok bincang balik. *Tahu, kadang tu memang rasa tak larat nak menjebakkan diri dalam perbincangan*

InsyaAllah lepas tu, korang boleh nampak apa yang betul untuk jalan korang. Kalau tak dapek jugak...

Fourth --> Istikharah
Kembalikan segalanya pada Sang Pengatur. Mohon petunjuk dari Dia sebab Dia tahu apa yang baik untuk kita. Korang kena ingat, istikharah ni bukan takat mimpi je petunjuk dia. Gerak hati pun boleh jadi petunjuk.

Fifth --> Decide
Decision is in your hand. To be honest, your decision costs you your whole life. No kidding.

4) Dah masuk Uni
Kalau tak minat, tanamkan. Kalau minat, tambahkan rasa tu.

Masuk U, jalan hidup korang, kena tentukan sendiri. Takde siapa nak suruh kau buat itu dan ini. Tentukan peraturan itu dan ini.
Masuk U, kena pandai cari kawan. Senang aku cakap, kawan biar dengan yang saling mengingatkan.
Masuk U, kena jaga hati, jaga jiwa, jaga ibadat dan juga jaga IMAN. sebab dugaan kat U dengan sekolah tak sama.
Masuk U, jangan jadi pemalas, lecturer tak macam cikgu yang akan ajar satu-satu bagi kita faham, dorang kadang tu lagi laju dari shikansen.
Masuk U, jangan lupa diri. Ingat bumi mana kau pijak.
Masuk U, jangan pernah lupa pada mak ayah. Tanpa pengorbanan dorang, tak ke mana korang. Tak ke mana.
Masuk U, kena pandai urus kewangan. Jangan nak boros. Mak ayah kau, tak patut kau susahkan.
Masuk U, kena pandai cari inisiatif sendiri cari ilmu, lecturer tak sogok semua kat kau. Jangan sesekali amalkan spoon feeding lagi.
Masuk U, kena pandai urus masa. Jangan kelam kelibut nak buat assignments just when lecturer suruh hantar. Practice presentation hanya bila tinggal setengah jam nak present.
Masuk U, bagi matang jiwa. Matang tu tak datang segedebuk. Kau kena latih sikit-sikit.
Masuk U, kena asah soft skill. Supaya nanti time nak kerja, habuk pun kau tak tahu.

Ini je lah kot. Aku tak boleh nak kata banyak, sebab aku pun baru je masuk dunia asing ni. Yang penting, hati mau kuat! Peringatan ni sekaligus peringatan untuk aku jugak sebenarnya.

Okey adik-adik. Good luck untuk hari anda!

p/s: aku sendiri tak paham kenapa aku mencampur-adukkan slanga bahasa dalam entry ni.

Makanan Jiwa

Jiwa kita reti juga bahasa lapar dan dahaga.
Jiwa kita tak kenyang dengan nasi ayam, laksa, tomyam dan sebagainya.
Jiwa ni halus, makanan dia pun halus jua.
Solat (yang wajib dan sunat), baca al-Quran, qiamullail, zikir, ingat mati, berukhuwwah.
InsyaAllah jiwa kenyang dan bahagia :D

p/s: peringatan pendek untuk diri sendiri yang lately sibuk sangat hal dunia, sampai akhirat aku tak tertakcle. haish.