Monday, June 25, 2012

"DON'T ALWAYS SLEEP LATE !"

Artikel ini adalah ehsan dari seorang telam yang dikirim melalui email bertajuk "DON'T ALWAYS SLEEP LATE !", namun ianya ditulis dalam bahasa inggeris. Jadi saya ambil sedikit masa untuk menterjemahkannya ke dalam bahasa melayu supaya kita lebih senang faham (*google translator tak banyak membantu~!)
"JANGAN SELALU TIDUR LAMBAT!". Nak tahu KENAPA?
Tidur yang nyenyak dan sempurna sangat penting. Jika kita tidak tidur dengan baik, racun dalam tubuh kita akan terkumpul dan ini akan mempengaruhi tahap kesihatan serta emosi kita.
Punca utama kerosakan hati adalah:
  1. Tidur terlalu lewat dan bangun lambat adalah penyebab utama
  2. Tidak buang air kecil di pagi hari.
  3. Terlalu banyak makan.
  4. Tidak mengambil sarapan.
  5. Mengambil terlalu banyak ubat-ubatan.
  6. Mengambil terlalu banyak bahan pengawet, aditif, pewarna makanan, dan perasa tiruan.
  7. Mengambil terlalu banyak makanan berminyak. Jangan mengambil terlalu banyak makanan berminyak walaupun makanan yang menggunakan minyak goreng terbaik seperti minyak zaitun. Elakkan mengambil makanan berminyak ketika anda dalam keadaan letih, kecuali ketika badan sedang dalam keadaan betul-betul fit.
  8. Mengambil terlalu banyak makanan juga boleh memberikan beban berlebihan kepada hati. Sayuran seeloknya harus dimakan mentah atau dimasak 3-5 bahagian sahaja. Sayuran yang dimasak harus dimakan dalam satu sajian dan tidak disimpan.
Kita harus mengamalkan gaya pemakanan yang sihat dalam kehidupan. Amalan pemakanan yang sihat sangat penting bagi memastika tubuh kita untuk menyerap dan menyingkirkan bahan kimia yang tidak diperlukan oleh tubuh.
Kerana ....
Fahami bagaimana tubuh kita berfungsi:
Malam (9pm - 11pm): adalah masa untuk menyahkan/membuang toxic chemicals (de- toxification) yang tidak diperlukan dari sistem antibodi (lymph nodes). Dalam waktu ini kita seharusnya dalam keadaan tenang dan suasara yang relaks seperti mendengar musik. Jika seorang surirumah dalam ketika ini masih menjalankan aktiviti hariannya seperti mencuci pinggan atau mengawasi anak-anak membuat kerja rumah, ini akan memberikan kesan negatif pada kesihatannya.

Malam di (11pm-1am): Proses de-toxification dalam hati, dan secara idealnya harus dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.

Tengah malam (1am - 3am): proses de-toxification di bahagian hempedu, idealnya juga dilakukan dalam keadaan tidur nyenyak.

Tengah malam (3am - 5am): proses de-toxification di bahagian paru-paru. Oleh kerana itulah kebiasaannya bagi yang sedang mengalammi batuk, ketika ini anda akan mengalami batuk yang sangat kuat. Memandangkan proses de-toxification telah sampai ke saluran pernafasan, kita tidak perlu mengambil ubat batuk ketika ini kerana ianya akan memnganggu proses pembuangan toksin tersebut.


Awal pagi (5am - 7am): proses de-toxification di bahagian usus besar, anda harus mengosongkan usus.
Pagi (7am - 9am): Penyerapan gizi pada usus kecil, kita harus sarapan pada masa ini. Kepada mereka yang sedang saki, sarapan harus lebih awal iaitu sebelum pukul 6:30 pagi. Makan pagi sebelum 7:30am sangat berguna bagi mereka yang ingin kekal cergas. Mereka yang tidak sarapan, mereka harus mengubah kebiasaan mereka. Namun jika anda terlewat mengambil sarapan sehingga pukul 9am-10am sekalipun, itu masih lebih bagus daripada tidak bersarapan sama sekali. Tidur lewat dan bangun terlalu lambat akan mengganggu proses membuang bahan kimia yang tidak diperlukan dalam tubuh.

Tengah malam sampai 4am juga adalah waktu untuk sumsum tulang menghasilkan darah.
Oleh kerana itu, dapatkan tidur yang sempurna dan jangan tidur terlalu lewat.
Sharing Is Caring~!

-copy paste dari fesbuk page ini-

Sunday, June 24, 2012

dedikasi buat dua insan yang berdedikasi :D

hurmm, macam mana aku nak cerita pasal dua orang ni eyh?cerita one by one lah...

firstly saudara azraii lah, sebab saya kenal dia dulu..(ni dah apa kes aku bahasakan diri 'saya' ni?)
aku kenal araii ni time first meeting siemdi sem lepas lah.aku seperti biasalah,first2 jumpa orang memang mulut macam kena zip(bajet pemalu sangat).time tu kanda araii bertindak sebagai acting exco siemdi..kitorang as the new comers datang awal time tu sebab araii nak brief.kiranya araii lah orang yang bertanggungjawab menceritakan pasal medtech amnya, and siemdi khususnya,pada budak-budak freshie(me lah tu :P).dia la dok cerita pasal budaya kerja medtech amnya, and siemdi khususnya(dah dua kali dah ni).ehh,lupa pula...araii ada blog!gi terjah gi!


ya,kina tiba giliran abam pau comel pula.pau aku jumpa lambat sikit sebab sem lepas dia cuti 4 BULAN(me jelly,,,aku lambat lagi kot!!!)

first time jumpa time TOT-training of trainee untuk MAS-minggu aluan siswa may2012.tahu tak mula-mula aku ingat pau ni garang+serius mula-mula.tapi sebenarnya pau amat comel+baik+friendly+pengemas.pau jugaklah insan yang bertanggungjawab memfofularkan nama 'runi' yang azrul bagi..hew2~..aku terima dengan redha..hehehe...pau is also addicted to neskepe..ya Allah, aku tak pernah jumpa orang macam dia..addiction yang sangat dahsyat..aku pun terikut..tapi time MAS je lah..sekarang dah normal balik..abam pau ni photographer tau!gambar dia amek cantik-cantik..aku suka stail dia..hurm,,macam mana nak cakap eyh?tapi shoot dia semua lawa ah!(me jelly).pau pun ada gak blog..hehehe..


di kesempatan ini, aku nak ucapkan, selamat hari lahir kepada araii and pau.. :D pada tarikh keramat ni lah anda berdua dilahirkan setelah penat lelah ibu kalian mengandung selama 9 bulan 10 hari.

lahirnya kita ke dunia ini, ada matlamat yang penting iaitu untuk cari redha Ilahi.supaya kehidupan kita kat akhirat yang kekal abadi nanti senang..semoga kalian diberkati dan dirahmati Allah dalam kehidupan di dunia dan di akhirat..

BITTAUFIQ WANNAJAH YE SENIYURKU!

ini ialah ARAI
 -gambar ialah hak milik pau-



ini ialah PAU
-gambar adalah hak milik azrul-


Saturday, June 23, 2012

"Yes, We Wear Head Tents"

thumbs up for you ukhti..!this video is nice!



and  this one too :D

kun fayakun

gambar ehsan mr google
kalau Allah kata jadi,maka jadilah, begitu juga sebaliknya.sebaik mana pun perancangan kita, kalau Allah tak izinkan memang takkan jadi jugak benda tu.kata orang,manusia hanya mampu merancang,tapi pada akhirnya Allah yang menentukan segalanya.

sebagai hamba, apabila kita rasa yang perancangan kita semua dah okey, complete, lengkap, semua lah kan, jangan lupa doa moga perancangan kita tu diredhai Allah.moga segalanya berjalan lancar tanpa masalah.

TETAPI!
katakanlah yang apa yang kita rancang tak menjadi, maka ingatlah yang Allah tahu apa yang terbaik buat hamba-hambaNya.jangan pula kita berasa terlalu kecewa kerana insya-Allah ianya menjadi pengajaran supaya dalam membuat perancangan untuk sesuatu yang lain kita akan jadi lebih berhati-hati.

PENTINGNYA,terima qada' dan qadar Allah.mungkin kalau apa yang kita rancang tu comes true, banyak masalah yang akan timbul.sesungguhnya apa yang Allah dah atur, itulah yang terbaik untuk kemaslahatan manusia.ye dak?

satu lagi,
apabila sesuatu plan tak menjadi, sebenarnya menunjukkan betapa pentingnya plan B yang betul-betul untuk urgent moment punya!tak kiralah plan tu secikai mana pun, asalkan ada.pendek kata,kita kena bersedia untuk sebarang posibiliti yang ada.tak kiralah yang baik, mahupun yang buruk.

gambar ehsan cartoonstock
plan B pon tak jalan? #facepalm kejap.

gambar ehsan mr google

just a song sharing!kalau aku rasa down apabila sesuatu yang aku plan@inginkan tak jadi aku suka layan lagu ni..meleleh air mata aku ni hah kalau betul-betul aku tengah tension memikirkan sesuatu.


p/s: penat aku cari mtv dia yg sebenar kat utube namun tiada lah pula..

#hidup kita ni memang penuh dengan dugaan.nak ketenangan?tak perlu nak ke laut bagai, konon nak menikmati pemandangan.tikar sejadah lah sepatutnya yang kita bentang...

#la takhaf wa la tahzan innallaha maana-jangan takut dan jangan sedih.sesungguhnya Allah bersama kita :)

Thursday, June 21, 2012

bicara kata

manis bicara indah tutur kata
tak seindah rupa pengertiannya
lembutnya lidah mengata nista
lidah yang tiada bertulang mengadu domba 
serta menfitnah sesama saudara
-bicara kata by in-team-

hakikatnya sekarang ni bukan lidah je yang jadi medium untuk mengata, mengumpat, menfitnah etc.social network macam facebook, twitter and even blog pun orang salah gunakan dengan menyebar benda yang tak baik dan sebagainya.

aku sendiri akui yang aku pernah secara tak sengaja memalukan orang guna laman sosial ni.sebenarnya takde niat walau sebesar zarah sekalipun.cuma kadang-kadang benda yang kita anggap gurauan adalah offensive bagi orang lain.yelah, lain orang lain cara dia fikir, lain orang lain tahap defensive nya.kata orang, terlajak perahu boleh diundur terlajak kata binasa,terlanjur taip haih,,,sendiri dapat padahnya.

sebab tu, apa-apa pun yang kita nak buat tu kena fikir dulu.apa baik dan buruknya.terasa ke orang tu nanti,benda tu memalukan ke tak.banyak benda kena timbang tara sebenarnya,tapi sebab perangai aku yang fikir tak panjang terus buatlah yang menyebabkan aku selalu menyakitkan hati orang tanpa aku sengajakan.

hari ini, aku ingin belajar dari kesilapa.agar takde sesiapa yang perlu rasai torehan kat hati *hiperbola* gara-gara tulisan or kata-kata aku.

sometimes, aku rasa nak jadi pendiam.senang.tak kacau orang.at least boleh mengelakkan diri daripada cakap benda yang tak berfaedah dan bawa dosa pulak pada diri yang memang tak terhitung dah rasanya dosa yang aku buat.

plus, SILENCE IS GOLD kan?