Saturday, April 30, 2011

hello there readers!!!

rasa macam dah lama gila tak update blog.hakikatnya memeng dah lama pun.duduk dkt asrama memang tak sempat langsung nak surf internet.sibuk sangat!tambah lagilah dengan penilaian macam-macam kat sekolah tu.penat!!!tak habis2 etos...dah rasa nak muntah hijau dengar perkataan tu...dan pada hr khamis yang lalu,dengan rasminya mid yr exam dah mula.setakat ni dah jawab bm and sejarah.masa jawab paper bm tu,soalan buat ayat perkataannya ialah:
  • angkut & angkut-angkut
  • kuda & kuda-kuda
  • siku & siku-siku
okay readers sekalian,
dalam 6 perkataan ni, saya pasti 3 yang dihadapan tu anda semua tahu...tapi berdasarkan survey yang telah dibuat di kalangan kengkawan saya,,,dapatlah dikonklusikan,,,ramai yang tak tahu maksud angkut-angkut tu ape...tak kurang juga dengan siku-siku dan kuda-kuda.

mari kita lihat ayat-ayat yang telah dibuat sepanjang exam bm tu ye,,,(org yg menulis dirahsiakan...haha...)
  1. Angkut-angkut itu cantik
  2. Ibu membeli angkut-angkut di pasar untuk dibuat makan malam
  3. Ibu meletakkan angkut-angkut itu di bawah pokok
  4. Saya menaiki angkut-angkut ke KL
lebih kurang beginilah ayat yang keluar.maksud sebenar angkut-angkut ialah sejenis serangga bersengat yang buat sarang dia guna batu.jadi bayangkanlah betapa larinya maksud daripada ayat2 di atas nun.kompem cikgu bm bakal tergelak guling2 plus tension sampai nak hempuk kepala kat dinding baca ayat2 sadis ni.

macam kelakarkan macam manalah ayat2 cenggini boley keluar dari students melayu....hakikatnya,,,kita rasa kita dah hebat sangat dalam bahasa ibunda kita ni sedangkan banyak lagi benda yang perlu diperbaiki sebenarnya.tapi sebab rasa diri dah bagus sangat dalam bahasa sendiri,,,latihan bm lah yang paling malas nak buat.sebenarnya,,,tak kiralah betapa kita rasa kita hebat sangat dalam sesuatu perkara kita tak boleh berhenti berusaha untuk memperbaiki diri dalam perkara itu supaya kita akan jadi lebih mahir dalam that particular field.

sebelum menutup entri pada kali ni,,,

success isn't final
failure isn't fatal
courage is what count

dalam usaha mencapai cita-cita kita tak kiralah dalam apa sekalipun, ada dugaan yang perlu kita tempuh,,,
jadi ingatlah,,,keberanian tu amatlah penting untuk lalui segalanya...

Sunday, April 3, 2011

KESUMA

kursus kepimpinan ketua rumah dan penolong ketua rumah sbp(KESUMA) peringkat kebangsaan di i-gop.
pada 26-29 mac yang lalu sbp integrasi gopeng telah menjadi tuan rumah program KESUMA.dan saya bersama lebih kurang 49 orang lagi rakan saya telah bertindak sebagai URUSETIA kesuma.

23 mac 2011(rabu)
takde prep class malam untuk semua pljr kerana semua dikehendaki membuat clearance.segala benda yang ada dekat dorm perlulah dihangkut pulang ke rumah.taklah semua sebenarnya,,,sebab dorm M5 telah ditransform menjadi stor barang2 pelajar.tapi kalo semua humban situ mana nak muat,,,ye dak???jadi yang boleh dibawak balik kenalah bawak balik.pada malam yang indah itu,,,mood saya telah di'spoil' oleh sorang budak form 4 baru.kerana apa?jangan tanya.kerana itu akan mengingatkan kembali peristiwa menyakitkan hati tu.

24 mac 2011(khamis)
~mood nak ber'poem'~
di saat semua pelajar bergembira kerana boleh balik pada hari ini,,,,
aku hanya memandang sepi ke arah jalan itu
mengharap agar dapat ku lihat wajah itu
yang menyambut gembira saat aku masuk kete...
tapi tu semua angan2 belaka,,,
sebab aku harus berbakti menjadi seorang URUSETIA KESUMA...
hua!!!!

*malam kami ada buat keje sikit,,,last touch kata orang putih(entah betoi ke idak?)

25 mac 2011(jumaat)
menyambut kedatangan kontijan dari pantai timur dan johor pada jam 5.00 ptg hinggalah pukul 2.00 pg.petang tu ada fogging di asrama.dah mula menghadap kerenah yang berbagai.sumpahh.penat.

26 mac 2011(sabtu)
pada hari ini,KESUMA bermula secara rasmi.mari kita sama2 tengok wajah2 pemimpin dari sbp2 terpilih.(saya tak mampu nak upload semua gambar)

ketibaan disambut dengan senyuman
peserta sedang memunggah barang
sila daftar ye....




kontijen sekolah saya...nampak berkaliber tak?
mckk...
perempuan,dua dari kiri,kawan saya,diyana zakuan.
antara sekolah yang menyerlah waktu kesuma...SDAR.
ssp
 
starian...

selepas pendaftaran seperti biasa,,,ada taklimat.urusetia ada taklimat dengan en zairos.lepas tu ada lah aktiviti di bilik2 yang telah ditetapkan.sebagai petugas di salah satu bilik iaitu bilik pengurusan diri,saya juga bertindak sebagai penilai.kumpulan yang saya jaga,ISMAIL.nasib korank lah dapat penilai kedeku markah macam aku...haha.hari ni saya telah mendemerit mereka atas kesalahan lambat ke perjumpaan dan tidak mengemas semula bilik setelah digunakan.hambik kao.

masalah pada hari ni,,,radio buat pasal!!!

konklusinya,balik dorm jumpa tilam landing sampai pagi.


27 mac 2011(ahad)

hari ni banyak sangat aktiviti nya.semput teman kalo nak naip satu2.tapi nak crta satu bnda yang amat menyakitkan hati.

perbincangan leadership outreach.
untuk program ni saya dan 5 orang lagi rakan URUSETIA akan pergi ke SK GOPENG,JALAN ILMU.nak dijadikan cerita,malam tu saya mintak la senarai barang yang diperlukan untuk keesokan harinya.mak ai...segala benda nak dimintaknya.laptop lah,radio lah,speker lah, sampaikan gula2 pun nak mintak kat urusetia.ingat kitorank ni doraemon ke ape?nasib baiklah malam tu ada budi bahasa lagi,maklumlah tetamu,kenalah layan baik2.tapi yang stail buat muka kerek tak puas hati tu,,,memang rasa nak lempang je...tapi lastnya,,,semua barang dapat dicari(yang relevan je lah...yang len kami tak layan)

28 mac 2011(isnin)
 leadership outreach.
~gila hati kering ko ni keron~
kenapa saya cakap diri sendiri cenggini?waktu group yang saya pantau that is abd 5 n mahathir 5 buat lawak guling2 pun,,,saya takkan tunjuk saya gelak depan depa...kenapa?nanti kantoilah saya enjoy dengan depe punya aktiviti dengan budak2 sekolah rendah tu.jadinya,,,buat muka serius memanjang.kalo nak gelak,tukar bilik pulak.begitulah seterusnya....

pada malamnya,bertugas untuk persiapan dewan sehingga 2.00 pg.waktu nak balik asrama hujan pulak.nasib baik ada cikgu hayati.TERIMA KASIH CIKGU tumpangkan kami.ha!!!lupa pulak,,,ada ceramah memperkasa pemimpin global di sbp by dato' hafsah,ceo of sme corp. yang bermula pada 9.00 mlm dan berakhir pada 12.00 malam.

29 mac2011(selasa)
 kesuma berakhir hari ini.kontijen berangkat pulang ke sekolah masing2.harapnya mereka akan berjaya memajukan sekolah masing2.

*event yang berlaku tak semuanya ditulis.phoenix tak mampu nak taip semua.ketidakpuasan hati phoenix dan teman urusetia yang lain,,,simpan sendiri je dalam hati.sebab kami tahu,,,peserta dan guru2 sekolah luar pun ada yang tak puas hati dengan prestasi dan khidmat kami.jadi 0-0 je lah ye semua....sebabnye,,,manusia kan tak sempurna...banyak kekurangannya...selaku urusetia tuan rumah,,,saya mewakili teman2 lain memohon maaf jika ada berlaku sebarang kesulitan atas kesilapan pihak kami...