Saturday, April 30, 2011

hello there readers!!!

rasa macam dah lama gila tak update blog.hakikatnya memeng dah lama pun.duduk dkt asrama memang tak sempat langsung nak surf internet.sibuk sangat!tambah lagilah dengan penilaian macam-macam kat sekolah tu.penat!!!tak habis2 etos...dah rasa nak muntah hijau dengar perkataan tu...dan pada hr khamis yang lalu,dengan rasminya mid yr exam dah mula.setakat ni dah jawab bm and sejarah.masa jawab paper bm tu,soalan buat ayat perkataannya ialah:
  • angkut & angkut-angkut
  • kuda & kuda-kuda
  • siku & siku-siku
okay readers sekalian,
dalam 6 perkataan ni, saya pasti 3 yang dihadapan tu anda semua tahu...tapi berdasarkan survey yang telah dibuat di kalangan kengkawan saya,,,dapatlah dikonklusikan,,,ramai yang tak tahu maksud angkut-angkut tu ape...tak kurang juga dengan siku-siku dan kuda-kuda.

mari kita lihat ayat-ayat yang telah dibuat sepanjang exam bm tu ye,,,(org yg menulis dirahsiakan...haha...)
  1. Angkut-angkut itu cantik
  2. Ibu membeli angkut-angkut di pasar untuk dibuat makan malam
  3. Ibu meletakkan angkut-angkut itu di bawah pokok
  4. Saya menaiki angkut-angkut ke KL
lebih kurang beginilah ayat yang keluar.maksud sebenar angkut-angkut ialah sejenis serangga bersengat yang buat sarang dia guna batu.jadi bayangkanlah betapa larinya maksud daripada ayat2 di atas nun.kompem cikgu bm bakal tergelak guling2 plus tension sampai nak hempuk kepala kat dinding baca ayat2 sadis ni.

macam kelakarkan macam manalah ayat2 cenggini boley keluar dari students melayu....hakikatnya,,,kita rasa kita dah hebat sangat dalam bahasa ibunda kita ni sedangkan banyak lagi benda yang perlu diperbaiki sebenarnya.tapi sebab rasa diri dah bagus sangat dalam bahasa sendiri,,,latihan bm lah yang paling malas nak buat.sebenarnya,,,tak kiralah betapa kita rasa kita hebat sangat dalam sesuatu perkara kita tak boleh berhenti berusaha untuk memperbaiki diri dalam perkara itu supaya kita akan jadi lebih mahir dalam that particular field.

sebelum menutup entri pada kali ni,,,

success isn't final
failure isn't fatal
courage is what count

dalam usaha mencapai cita-cita kita tak kiralah dalam apa sekalipun, ada dugaan yang perlu kita tempuh,,,
jadi ingatlah,,,keberanian tu amatlah penting untuk lalui segalanya...

4 comments:

Izyan Masri said... [Reply]

EYHH CEPAT JUGAK EYH KORANG MIDTERM.GOODLUCK TAU SAYNGGG !! ^^

zahiera_jalil said... [Reply]

angkut2?bnatang en?

IMANSHAH said... [Reply]

jemput join contest cikgu ye

http://www.abgshah.com/2011/05/contest-selamat-hari-guru-cikgu.html

♥phoenix♥ said... [Reply]

kak yan:thnx for the wish...sumpahh tension skrg nieyh...
erra:yezza dear sis...angkut2 tu bntg....
che gu iman:insha-Allah...mmg cdg nak join pun ni....