Monday, April 29, 2013

refleksinya atas diri.

kalau suruhan Tuhan pun kita lengahkan
apa lagi kalau disuruh manusia

kalau 'date' dengan Tuhan pun kita lambat
apatah lagi kalau berjanji dengan manusia

kalau hubungan kita dengan sang Khaliq pun renggang
macam mana kita nak jaga hubungan dengan manusia

aku jadi terfikir.
macam mana kita jaga hubungan kita dengan Allah
macam mana attitude kita dalam menjalankan perintah dia
akan reflek pada diri kita balik

buruk hubungan kita dengan Dia
buruklah hubungan kita dengan manusia dan seisi alam ini

sebab Allah lindung hamba Dia yang sentiasa mendekatkan diri padaNya.

Allah.
banyak sudah aku leka
bila urusan hidup selalu saja tak kena
mesti ada silap kat mana-mana

silap aku
banyak
di mana-mana sahaja

Tuhan,
beri aku kekuatan
untuk tampal mana yang kurang.
untuk betul mana yang salah

bila malam jadi siang.

nak jadi apa?
burung jampuk? musang?
malam saja, mata cerah.
gelap saja, ligat.

berat.
bila kitaran tidur pun dah tak betul.

bak kata mak.
tidur malam bawa sihat.
tidur siang undang sakit.

bila kitaran tidur tak betul.
mula lah waktu makan pun tunggang al-langgang.
bila makan tak berjaga, badan pun lesu.
bila badan lesu nampak tak bermaya.
bila nampak tak bermaya, erkkk.
dah tak tahu nak sambung apa.

nokturnal sungguh lah.

Tuesday, April 23, 2013

definisi dan hasilnya

sebagaimana kita mendefinisi kehidupan, begitulah kita akan menghidupkannya. sebab tu, pada awalnya, definisi itu yang penting untuk kita set bagi betul-betul dulu.
pada aku, lepas kita define something right --> membawa kepada niat yang betul juga.

contoh yang pertama, bagaimana kita mendefinisi kehidupan.
hidup biar ada makna. pada aku. makna yang bagaimana itu, biar kita yang memaknakan masing-masing. kalau nak senang, boleh rujuk ayat surah az-Zariyat ayat 56. Allah dah bagitahu dah kat kita, kenapa Dia cipta kita. jadi itu definisi pertama kehidupan. masa kita di dunia yang dipinjamkan Allah supaya kita beribadat padaNya. simple. macam mana kita melaksanakan tu, terpulang pada individu. aku sendiri pun selalu lalai. definisi kedua, ketiga dan seterusnya itu, mohon fikir sendiri.
nak highlight satu benda, pada aku ayat 'ko ni takde life betullah' ni macam... tak patut. aku pernah kena ayat ni. sebab, aku tak tengok runningman. bhahaha. kelakar tak kelakar jugaklah. poor gila how you define life itself. tak tengok runningman takde life, tak pergi event itu, takde life, tak pergi tengok movie takde life? :O ohmaiiii. seriously, you define life macam tu. that is not life meyhhh, itu FUN namanya. sesungguhnya, aku memang bukan seorang yang FUN, tapi aku dengar jugaklah lagu FUN kekadang tu. *takde kaitan*

contoh yang kedua, bagaimana kita definisikan cool.
sebenarnya, ini yang membawa aku menulis entry ini. melihat keadaan anak muda di malaysia sekarang. 
soalan:
gangster tu cool ke?
mohon jawab wahai anak muda. mohon dijawab. malu nak dijerit ke seluruh dunia, jeritkan saja dalam jiwa kamu sendiri. 
aku pelik, sekarang ni, banyak sangat masalah gangster. sana sini. tersebar kat internet sampai. haish. mana punca dia? MANA?

pendapat aku, salah satu punca adalah kebanjiran filem-filem/drama-drama gangster dalam industri perfileman kat Malaysia ni. AKU TAK FAHAM KENAPA??? takde ke genre lain. oke fine, nak buat filem AKSI sangat kan? bergaduh look so cool kan? *pehhh bunyi ayat macam RAGE je. tukar tone balik*  pasal benda-benda macam ni lahh mentaliti anak muda makin jatuh. makin bodoh. sebab disajikan pun dengan cerita-cerita macam ni. 
penggiat filem kata, 'sudah ini yang jadi pilihan penonton masa kini'. silakanlah mengikut. silakan. silakan buat sehingga malaysia ini jadi negara yang penuh dengan gangster. sila.
lagi mereka kata 'sepatutnya ibu bapa lah yang beritahu, mana yang baik dan buruk pada anak-anak, supaya mereka dapat pengajaran dari cerita itu' 'sepatutnya juga remaja sudah boleh membeza baik dan buruk'. memang itu yang sepatutnya. masalahnya, ibu bapa masa kini bukan ada duapuluhempatjam untuk mengawasi anak-anak tengok cerita apa, baca bahan bacaan yang bagaimana, berkawan dengan orang yang seperti apa. masalahnya juga, anak-anak muda zaman ini terlalu amat suka mencuba. sampai benda bukan-bukan pun dicuba-try oleh mereka. jiwa muda darah bergelegak mereka kata. masih mahu mencuba. yang dicuba itu pula membawa kemana-mana. 

sebab lain, didikan dari rumah dan sekolah.
firstly, rumah. aku tak dapat nafikan, sekarang ni zaman mak ayah kerja untuk menampung kehidupan. ya, masa di rumah terhad. memang. tapi jadikan setiap masa di rumah itu sendiri masa yang berkualiti. masa di mana anak-anak dididik seperti yang seharusnya. satu yang orang selalu lupa, kesediaan menjadi ibu bapa itu sendiri. aku tak mampu nak elaborate panjang-panjang yang ni. sebab aku pun tak berapa nak tahu. cuma ini sepatutnya dijadikan highlight pada abam-abam dan akak-akak yang sudah bercinta dan berniat mahu mendirikan rumah tangga. oke, outta from this point, aku memang tak cukup umur nak eloborate yang ni. -.-'

second, sekolah. aku tak tahu mana hilangnya rasa hormat seorang anak murid pada gurunya zaman la. oke lah, aku mengaku, kadang tu memang aku ada mengutuk cikgu *aku memang budak nakal pun. harap maklum* tapi bila cikgu marah, aku senyap. aku dengar. aku takkan membalas. laku yang sama aku lakukan pada mak abah aku. sebab cikgu ibarat mak abah bila kat sekolah. kena hormat. sekarang, sampai cikgu pun takut nak marah anak murid. bila dimarah, cikgu dimarahnya balik. bila dirotan, balik diadu, ibu bapa pulak serang. aku ingat lagi abah cakap kat cikgu aku 'kalau nakal ni cikgu, cikgu rotan je. saya izinkan'. sampai gitu sekali. sebab abah aku tahu, takkanlah cikgu nak marah kalau tak bersebab.

eyhhh dari definisi aku pergi elaborate punca pula. #facepalm . oke secara mudahnya, definisi salah ---> jadi punca ---> masalah yang berkenaan ---> nak fix, kena fix definisi dulu ---> bila dah ubah, automatis, niat dan mentaliti jugak akan di'fix' kan.

abah aku dulu, warder penjara pulau jerejak. pernah juga jadi warder pusat pemulihan dadah/akhlak di jelebu zaman muda-muda dia. dia pernah jumpa banyak gangster. banyak. di penjara sana tu. di pusat sana tu. kat penjara, ko nak tunjuk gangster? HAHA. memang tak payah. warder lagi gangster daripada engko. ko nak buat hal? ko nak demand? ko nak buat pasal? tu haaa, cota makan dia. tu pun kalau cota je, kira minum petang buat alas perut je kiranya. nak rasa lebih, sila. 

ini sekadar dari pandangan mata aku. takde kena mengena dengan sesiapa. daripada apa yang aku lihat, inilah dianya.

Monday, April 22, 2013

Ayahanda beta, kekasih beta

Ini kekasih jiwa raga aku.
Dari aku lahir sampai nak dekat 19 tahun aku bernafas.
Satu-satunya lelaki yang aku akan merajuk dengannya dan minta dipujuk.
Satu-satunya lelaki yang aku merengek padanya atas benda yang kadang-kadang entah apa-apa.
Satu-satunya lelaki yang senang amat buat mata aku bergenang kalau terasa.
Ya, dia memang satu-satunya lelaki yang paling aku cinta.
Dia abah aku. Dunia akhirat.
Ar Alhan bin Abudin.
Dari kecik, aku suka copy cat abah and his act.
That actually explain where do i got the 'garang' attitude. Haha.
Dear abah, i miss you.
Heeeeeeeeeee.

Sunday, April 21, 2013

atas segalanya, ya Rabb.

sayu menjengah hati.
siapa diri ini dari pandangan Ilahi?

atas segala apa yang aku kerjakan.
dengan segala khilaf yang aku buat.
sepanjang aku meminjam udara Dia untuk bernafas.

atas segala nikmat yang Dia beri.
tapi aku sering lupa mengucap kembali rasa syukur.
sepanjang aku berjalan di bumi Dia ini.

atas segala bicara celaka dan sia-sia yang aku ungkap.
yang Dia kata jangan, aku cabar dengan perbuatan aku.
sepanjang aku menikmati indah bumi ciptaanNya.

Allah. 
aku sering salah langkah.
aku sering lupa dan alpa.

wahai Tuhan yang maha membolak-balikkan hati.
selagi mana aku bernafas dengan udaraMu, melangkah di atas bumi ciptaanMu, menikmati indah di alam yang fana ni, ya Rabb.
aku mohon Kau tetapkan hati aku di jalanMu.

jangan kau jadikan aku hamba yang alpa.
hamba yang Kau murka.
kerna murkaMu terlalu pedih untuk digambar, apa lagi untuk aku lalui.

Friday, April 19, 2013

silap

bagaimana lagi harus aku didik diri ini?
supaya tak mengulang kesalahan yang sama.
supaya tak beralasan untuk melepaskan diri dari silap sendiri.

jujur, kadang aku lelah.
seperti mahu saja aku mengalah.
tapi aku bukan penyerah.
tidak semudah itu aku mengaku kalah.

kesilapan yang lalu.
harusnya aku tulis satu-satu atas kertas.
lalu aku rebus dan minum airnya.
agaknya.

tapi itu takkan membantu.
yang aku perlu sekarang adalah sebatang pen, sehelai kertas, dan set jari jemariku.
akan ku kerah otak penatku.
muntahkan segala apa yang pernah aku silap.

lalu, harus dicari solusinya.
supaya yang silap tidak berulang.
yang elok diperelokkan lagi.

there's always room for improvement kan? so yeah, i will improve. from time to time. insyaAllah. kalau Dia beri izin.


Friday, April 12, 2013

That Okay Song

Lagu ni dah lama dah. Tahun 2010. Tapi aku baru tahu. Sangatlah slowpoke. Tapi lantaklah. Aku suka lagu ni. Hehew.


Thursday, April 11, 2013

hold tight

hold the tears back, khairunnisa.
there's exactly nothing to be cried for.
chin up.
smile.
and move on.

just don't look back.
there's nothing worth to be remembered.

don't fall.
for this time.
i beg you, dear self.
just don't fall.
hold tight.


Tuesday, April 9, 2013

kapas #5

wahai hatiku yang sungguh kapas.
jangan jatuh hati pada sesiapa sekarang boleh tak?
aku tak larat lah nak layan. 
ingat senang ke nak berhadapan kalau hati kapas dah detik rasa suka.
aiseh man.
gedik la kau ni hati kapas.
muda-muda lagi dah gatal merenyam.
aku belum nak kawen lagi tau, wahai hati kapas.
mohon hati kapas yang dah menyerap perasaan yang sungguh tidak perlu buat masa sekarang memuntahkan kembali isinya. 
kering cepat-cepat sikit ye.
biar hati kapas jadi ringan kembali.

Friday, April 5, 2013

life and freedom

senang cerita, dari aku kecik sampai aku sekolah menengah, aku bukan jenis yang keluar jalan-jalan dengan kawan. adalah sikit time sekolah menengah, itupun sebab dok asrama kan, nak jugak outing dengan kawan-kawan. tapi kalau time cuti, aku memang kirim salam dulu. mak abah aku memang jarang nak lepas. tambah pulak aku jenis yang duduk kat rumah, stok terbongkang depan tv sambil mengunyah takpun membuta dalam bilik. kalau keluar pun, dengan family aku lah. dan kitorang bukan jenis yang keluar je mekdi, movie, shopping, bowling, karok whatsoeva yang berkaitan. selalunya kalau keluar berjalan pun pegi rumah sedara ke, mandi sungai ke. haaa macam tu lah. so kalau engkau tanya kenapa aku tak makan mekdi dulu, kenapa aku tak pernah tengok movie dulu, inilah jawapannya. sebab itu bukan kebiasaan keluarga aku.  bapak jenis rather cari kedai makan yang super awesome makanannya walaupun kadang servis lambat nokharom sampai aku rasa nak lempang orang. and kitorang adik-beradik memang suka nak mampos mandi-manda, aku pun tak tahu kenapa. tapi aku dah besar-besar ni naik malas jugak lah nak mandi kat tempat public. rimas nanti nak tukar baju apa semua susah, dan yang paling penting, pandangan mata nakal lelaki yang aku rasa nak tempeleng. tak penah tengok perempuan ke apa? *rage tetiba. typical khairunnisa. harap maaf*

*amboi intro aku senang cerita pun jadi panjang jugak. saja tak nak paragraphkan biar nampak macam pendek sikit :P , nampak pendek ke masalahnya?*

nak jadikan cerita, masuk utp, semua benda tu aku buat. haha. benda-benda yang aku tak pernah nak buat dulu. serius. aku sendiri tak sangka. kadang, i miss the old me. yang tak pernah buat semua benda alah ni. so that life is simpler. pergi cari keseronokan di rimba, bukan dengan menonton wayang *bajet sangat ni khairunnisa. awak baru tengok movie kat cinema dua kali oke. okebye* tapi part mekdi tu kan, aku still berpegang dengan apa yang aku pernah tulis kat twitter, burger tepi jalan lagi sedap dari burger mekdi. aku tak tipu. paling aku tak boleh lupa burger kat taman meru *ipoh ye harap maklong* tu. nama dia burger nice. sangat awesome. *iklan tak berbayar*.

oke baru masuk topik sebenar. kebebasan. mak abah aku, sejak aku dah masuk uni ni, dorang banyak tolerate dengan aku pasal freedom. serious. kadang-kadang aku rasa macam nikmat gila. kadang rasa macam bala pun ada. yelah, takut salah guna meyh.

kebebasan keluar
aku ni nak kata selalu tu tak lah. tapi ada masa memang aku keluar. kadang tu bukan pergi mana pun, dok pi makan je pun. apa orang kata, 'good food' ceyh konon sangat. tapi betul lah, hari-hari makan kat kafe, aku dah boleh hafal lauk apa yang ada. mana tak boring. dah rasa macam makanan dewan makan dah. boleh hapai menu hari-hari. mak abah aku kalau siang terang benderang memang dorang tak kisah nak keluar, tapi sejak aku terkantoi keluar makan memalam buta kat mamak *padan muka aku* mak abah aku pesan, kalau nak keluar memalam bagitahu. bab berjalan, mak abah aku memang boleh tarik nafas lega, sebab aku memang bukan kaki jalan sangat pun. aku rather tido kat bilik weekend daripada menghabiskan masa di luar. tapi tiba angin aku nak keluar jugak tu, pening jugak kepala abah. haha. macam hari tu, aku keluar sebab aku nak tengok hoki. mula-mula abah tak bagi. dengan menggunakan skil memujuk daughter yang dah agak tumpul, aku merengek gak kat abah nak pegi. miahaha. lastnya, dapat. mih mih mih. time-time lain, aku keluar memang kena repot kat mem besar. sebab, oke hari tu aku kantoi *lagi* sebab pegi teluk batik tak bagitau. aku tak kisah pun. at least, kalau jadi apa-apa kat aku, mak abah aku tahu aku pergi keluar. satu lagi pesan mak abah aku, pandai jaga diri. maksud: sila jaga solat masa jalan. sila jaga bajet anda. sila jangan cari pasal dengan gangsta sebab perangai gangsta aku memang diketahui oleh mak abah. sila jangan gatay merenyam nak keluar dengan lelaki berdua. lemas jugak sebenarnya ada kebebasan nak keluar ni, sebab bila  orang mengajak nak keluar je mulalah nak ngikut. lupa diri sungguh khairunnisa.

kebebasan menggunakan duit
ni yang paling aku lemah sekali oke. faham tak, aku ni, kalau pergi beli barang, part makanan tu, aku rasa nak grab semua yang ada depan mata aku. lagi-lagi cekelat. tempting gila bak hang! tempting tempting tempting. kalau pasal barang keperluan lain, aku jenis yang masuk tesco *sebab selalu beli barang kat situ*, jalan dengan pantas, grab barang-barang yang memang ada dalam list setiap kali membeli barang. part makanan, miahaha, suka hati selera aku lah. kalau tetiba dia nak biskut whole grain, aku ikutkan. *poyo, padahal selalu nak makan chipmore, cekelat cadbury, megi, mamee, gula2, air kotak ... (and the list goes on)* so konklusinya, part barang keperluan, memang peruntukan lebih kurang, part makanan ikut nafsu *miahaha*. kalau keluar dengan abah, at least, ada dialog macam ni 'ish la, apa ke amek makanan yang bukan2' 'tengok dulu bajet tu, cha' 'cubalah reti2 nak jimat'. jalan beli barang sorang, nak tahan nafsu susah oke. haiya.

Tuesday, April 2, 2013

admit it!

kita ni manusia kan? tak lepas dari membuat kesilapan. dan dari kesilapan itu juga, kita akan belajar bagaimana caranya hendak menjadi lebih baik.

apabila kita buat salah, JANGAN SESEKALI TUDING JARI MENYALAHKAN ORANG LAIN! ini serius. you don't make people suffer from you mistake unless you really suck *oke ini kasar bunyinya*. 

admit it. investigate the cause. find the solution. come out with way(s) for improvement.

then everyone will get the benefit.

kalau kita tak akui salah kita, dan menyalahkan orang lain atas salah yang kita buat, selamanya kita buat salah.