Friday, April 5, 2013

life and freedom

senang cerita, dari aku kecik sampai aku sekolah menengah, aku bukan jenis yang keluar jalan-jalan dengan kawan. adalah sikit time sekolah menengah, itupun sebab dok asrama kan, nak jugak outing dengan kawan-kawan. tapi kalau time cuti, aku memang kirim salam dulu. mak abah aku memang jarang nak lepas. tambah pulak aku jenis yang duduk kat rumah, stok terbongkang depan tv sambil mengunyah takpun membuta dalam bilik. kalau keluar pun, dengan family aku lah. dan kitorang bukan jenis yang keluar je mekdi, movie, shopping, bowling, karok whatsoeva yang berkaitan. selalunya kalau keluar berjalan pun pegi rumah sedara ke, mandi sungai ke. haaa macam tu lah. so kalau engkau tanya kenapa aku tak makan mekdi dulu, kenapa aku tak pernah tengok movie dulu, inilah jawapannya. sebab itu bukan kebiasaan keluarga aku.  bapak jenis rather cari kedai makan yang super awesome makanannya walaupun kadang servis lambat nokharom sampai aku rasa nak lempang orang. and kitorang adik-beradik memang suka nak mampos mandi-manda, aku pun tak tahu kenapa. tapi aku dah besar-besar ni naik malas jugak lah nak mandi kat tempat public. rimas nanti nak tukar baju apa semua susah, dan yang paling penting, pandangan mata nakal lelaki yang aku rasa nak tempeleng. tak penah tengok perempuan ke apa? *rage tetiba. typical khairunnisa. harap maaf*

*amboi intro aku senang cerita pun jadi panjang jugak. saja tak nak paragraphkan biar nampak macam pendek sikit :P , nampak pendek ke masalahnya?*

nak jadikan cerita, masuk utp, semua benda tu aku buat. haha. benda-benda yang aku tak pernah nak buat dulu. serius. aku sendiri tak sangka. kadang, i miss the old me. yang tak pernah buat semua benda alah ni. so that life is simpler. pergi cari keseronokan di rimba, bukan dengan menonton wayang *bajet sangat ni khairunnisa. awak baru tengok movie kat cinema dua kali oke. okebye* tapi part mekdi tu kan, aku still berpegang dengan apa yang aku pernah tulis kat twitter, burger tepi jalan lagi sedap dari burger mekdi. aku tak tipu. paling aku tak boleh lupa burger kat taman meru *ipoh ye harap maklong* tu. nama dia burger nice. sangat awesome. *iklan tak berbayar*.

oke baru masuk topik sebenar. kebebasan. mak abah aku, sejak aku dah masuk uni ni, dorang banyak tolerate dengan aku pasal freedom. serious. kadang-kadang aku rasa macam nikmat gila. kadang rasa macam bala pun ada. yelah, takut salah guna meyh.

kebebasan keluar
aku ni nak kata selalu tu tak lah. tapi ada masa memang aku keluar. kadang tu bukan pergi mana pun, dok pi makan je pun. apa orang kata, 'good food' ceyh konon sangat. tapi betul lah, hari-hari makan kat kafe, aku dah boleh hafal lauk apa yang ada. mana tak boring. dah rasa macam makanan dewan makan dah. boleh hapai menu hari-hari. mak abah aku kalau siang terang benderang memang dorang tak kisah nak keluar, tapi sejak aku terkantoi keluar makan memalam buta kat mamak *padan muka aku* mak abah aku pesan, kalau nak keluar memalam bagitahu. bab berjalan, mak abah aku memang boleh tarik nafas lega, sebab aku memang bukan kaki jalan sangat pun. aku rather tido kat bilik weekend daripada menghabiskan masa di luar. tapi tiba angin aku nak keluar jugak tu, pening jugak kepala abah. haha. macam hari tu, aku keluar sebab aku nak tengok hoki. mula-mula abah tak bagi. dengan menggunakan skil memujuk daughter yang dah agak tumpul, aku merengek gak kat abah nak pegi. miahaha. lastnya, dapat. mih mih mih. time-time lain, aku keluar memang kena repot kat mem besar. sebab, oke hari tu aku kantoi *lagi* sebab pegi teluk batik tak bagitau. aku tak kisah pun. at least, kalau jadi apa-apa kat aku, mak abah aku tahu aku pergi keluar. satu lagi pesan mak abah aku, pandai jaga diri. maksud: sila jaga solat masa jalan. sila jaga bajet anda. sila jangan cari pasal dengan gangsta sebab perangai gangsta aku memang diketahui oleh mak abah. sila jangan gatay merenyam nak keluar dengan lelaki berdua. lemas jugak sebenarnya ada kebebasan nak keluar ni, sebab bila  orang mengajak nak keluar je mulalah nak ngikut. lupa diri sungguh khairunnisa.

kebebasan menggunakan duit
ni yang paling aku lemah sekali oke. faham tak, aku ni, kalau pergi beli barang, part makanan tu, aku rasa nak grab semua yang ada depan mata aku. lagi-lagi cekelat. tempting gila bak hang! tempting tempting tempting. kalau pasal barang keperluan lain, aku jenis yang masuk tesco *sebab selalu beli barang kat situ*, jalan dengan pantas, grab barang-barang yang memang ada dalam list setiap kali membeli barang. part makanan, miahaha, suka hati selera aku lah. kalau tetiba dia nak biskut whole grain, aku ikutkan. *poyo, padahal selalu nak makan chipmore, cekelat cadbury, megi, mamee, gula2, air kotak ... (and the list goes on)* so konklusinya, part barang keperluan, memang peruntukan lebih kurang, part makanan ikut nafsu *miahaha*. kalau keluar dengan abah, at least, ada dialog macam ni 'ish la, apa ke amek makanan yang bukan2' 'tengok dulu bajet tu, cha' 'cubalah reti2 nak jimat'. jalan beli barang sorang, nak tahan nafsu susah oke. haiya.

6 comments:

hanaahmad said... [Reply]

sebenarnya pokok pangkal bagaimana kita sendiri mengawal perjalanan hidup kita bukan? Jika baik, maka baiklah. Vice versa. :)

puteri kasih said... [Reply]

yang penting kebebasan yang dimiliki digunakan sebaik mungkin kan :)

SaddLone said... [Reply]

pilihan. :)

keron said... [Reply]

@hanaahmad yupp betul tu kak hana :)

keron said... [Reply]

@puteri kasih itu yang paling susah nak buat. tapi macam mana pun kena cuba. sebaik mungkin.

keron said... [Reply]

@SaddLone haha. pilihan yang satunya membawa kebaikan, satu ke lautttt. haha