Saturday, August 30, 2014

Counting Days to Cuti Empat Bulan

I can't wait for the 4 months break. Have quite a lot of things in my to-do-list. But am quite sure that not all of them will be achieved. Heh.

Will share my to-do-list after I finish the battle with FINAL EXAM. HA HA.

Till then, wish me luck for final. Will be starting on 3rd Sept and end on 6th Sept.

Thursday, August 28, 2014

#backtoigop reminiscing the old days :)

So hari tu (23082014) ada Majlis Sambutan Hari Raya kat Igop. Kali ni, alumni pun dijemput. So dengan bersemangatnya aku dengan budak-budak ni berbincang nak ke sekolah dalam Whatsapp group. Setelah drama yang pelbagai, akhirnya, pergi jugaklah kitorang.

Aku naik bas daripada UTP. Popo naik bas daripada Taiping. Popo gigih gila boleh tak? A day before dia baru lepas cross country kot kat UPNM tu. Ajlaa dari KL naik ETS. Semua pakat jumpa dekat Ipoh. Aku sampai je jumpa Popo dekat Medan Kidd. Dari Medan Kidd kitorang gerak ke KTM Ipoh cari Ajlaa. Then Teya datang dengan ayah dia amek kitorang dekat KTM Ipoh hantar sampai Igop. Thank you very much Pak Cik Samsudin!

Sampai je kat Igop, jumpa yang lain-lain. Lepas tu dah sampai semuanya baru kitorang gerak ke Dewan Makan sekarang panggil Dewan Ibnu Khaldun ecehhh. Sampai je dekat situ, belum sempat masuk pun lagi terserempak dengan Miss Emma. Sembang-sembang jap, jumpa pulak dengan Cikgu Santhiyah. Rindu gila boleh tak dengan Cikgu Santhiyah???



Habis amek gambar apa semua, kitorang masuk dalam DM. Lepas tu, bukan cari makanan dulu pun. Kitorang dok jumpa cikgu-cikgu. Dah macam sesi meet and greet. Bhahaha. Tapi serius sangat rindu. Dulu time sekolah punyalah dok menyampah bila cikgu membebel ke apa. Dah besar-besar ni reti pulak nak rindu. Menyampah tau. Dah la old girls group macam kitorang je yang ada. Yang lain banyaknya old boys je. Tak kisahlah yang tu. Yang penting aku ternampak crush time sekolah. Terkaku kejap.



With Cikgu Gan yang maintain awet muda. Apa rahsia Cikgu???


Dengan wanita-wanita besi I-Gop yang tak pernah jemu mendidik.

Ini Ustazah Faizah

Cikgu Azril yang maintain hensem dan perut flat setelah menahan napas. Gurau je cikgu.. Hehe.

Ini Ustaz Sukri. Beliau ajar saya Arab.

Ini Cikgu Anisah yang rawkkk.

Ini cikgu yang menjadi igauan pelajar lelaki yang nakal, ish. Cikgu Wanzu.

Lepas tu kitorang gerak masuk asrama jap. Saja.. Mengenang masa lalu ecewahh. Time ni, sian anak Cikgu Azril. Dia nak ikut aku tapi nanti Cikgu Azril cari dia sosah la pulak. Dah la comel. Geram aihh aku.


Ladies Nilam. Tabik hormat untuk Popo yang menang 1st place cross country. That girl is no joke mannn.


Amek gambar dekat tangga, because we can. Dan oh ya, yang tudung oren belakang sekali tu Sensei Nafisah. Dia cikgu yee. Nampak tak awet muda? Jeles.


Hye! Ini depan DM. 

Sepesen tak sepesan muka Pyia dengan siblings dia? Pondok ni dulu tempat study petang-petang ni.

Sofia, one of my very favorite person! 



Padang belakang surau.


 Dah habis kat asrama, kitorang pergi surau solat apa semua dulu. Dah tu, kitorang pergi Blok Akademik pulak melawat kelas. Ya Allah rindu gila boleh tak???




Dataran Ilmu

5 Kindi ladies :D Ko nampak tak muka aku struggle kemain nak masuk frame. Burok nau tau rupanya.


Habis je pusing satu sekolah, wajiblah menamatkan sesi lawatan dengan mengambil gambar di tangga merah. Hehe.






Lepas tu kitorang gerak ke Aeon Station 18, nak makan kat Pancake House. Sedap pancake kat sini! Lagi-lagi sebab Teya belanja hehe. Thank you so much Teya!


Dengan Popo yang hebat!!

Dengan Nadh Zack.



Balik tu Nadh Zack hantar aku sampai UTP kot. Thank you so much Nadh!

Seriously lepas sikit rindu dekat korang, rindu dekat cikgu, rindu suasana sekolah. Nanti bila-bila kita kumpul lagi ramai di mana misi ini hanya akan berjaya jika salah seorang batchmate kawen. Kawen la cepat korang oiii! .


Monday, August 11, 2014

[ADAB PERMOHONAN KERJA - MELALUI E-MEL]




Read this useful tips from this guy. If you're curious of the difference between CV and resume, you can read about it here http://theundercoverrecruiter.com/cv-vs-resume-difference-and-when-use-which/ or here http://jobsearch.about.com/cs/curriculumvitae/f/cvresume.htm

Sunday, August 10, 2014

Random Thoughts on Sunday Morning

Aku tiba-tiba rasa macam nak menaip. Sebab aku dah tak tahu nak ekspresikan apa yang aku rasa macam mana sebenarnya.

Aku rasa macam banyak sangat benda yang bermain dalam kepala hotak aku sekarang ni. Tapi aku tak tahu apa dia yang buat aku rasa berat sampai macam ni sekali. Dengan final yang tinggal kurang daripada sebulan je lagi, dengan kerja-kerja sebagai seorang student yang serius tak nampak penghujung dia, dengan kerja-kerja event yang patut boleh settle awal tapi tak tahu apa sebenarnya yang jadi pada produktiviti kerja aku sekarang ni. Macam ke tahap zero.

Sampai satu tahap, aku berfikir, kenapa aku memilih jalan ni? Adakah lagi passion dan keikhlasan hati aku melalui tahun-tahun yang berbaki kat UTP? Aku tahu rasa ni temporary. Sebab aku pernah je rasa macam ni before. Exactly time macam ni jugak. Time dah nak dekat cuti empat bulan. Mungkin terlalu penat bergelumang dengan dunia sebagai student uni mungkin. Mungkin.

Ada jugak aku fikir, cuti empat bulan nanti aku nak buat apa. Yang pasti aku tak nak cuti empat bulan aku kali ni sia-sia macam cuti empat bulan yang lepas. SANGAT SIA-SIA. Paling tidak pun, kalau ditakdirkan aku tak kerja jugak kali ni, aku nak jadikan paling kurang jadi cuti yang produktif dan refreshing.

Tak lupa jugak aku dok fikir, ke mana hala tuju aku lepas ni? I know it seem to early. I have 2 more years to complete my degree. But it scare the hell out of me bila even dah nak habis 2nd year ni pun aku masih blur dengan hala tuju aku lepas ni. Ke mana? Aku jadi macam ni bila zaman sekolah dulu, aku seorang manusia yang penuh dengan motivasi, passion dan goal. Walaupun tak seberapa pun yang tercapainya. Tapi at least bukan macam sekarang yang dah macam manusia hilang arah tujuan. Aku dok terfikir, lepas degree nak kerja ke? Second degree pulak ke? Or master ke? Tapi bila fikir balik, malasnya nak belajar formally macam tu. Aku nak cari pengalaman. Ada jugak bisik-bisik hati aku untuk teruskan kejar cita-cita as askar. Well, setakat ni itulah yang paling kuat.

Pada akhirnya, hidup aku yang masih kabur hala tuju ni, insyaAllah kalau dipanjangkan umur, panjanglah lagi perjalanannya. Kalau dah ditentukan Allah umur pendek, mati awal la jugak? Tak gitu? Tapi aku tak nak lah mati dalam keadaan sia-sia. Dah punya lama Allah bagi pinjam nyawa. Aku harap husnul khatimah lah. Tapi bila memikirkan yang dosa aku yang lebih banyak dari pepasir kat tepi pantai tu, takut lah aku. Macam mana nak menghadap sang Pencipta?

Oleh kerana yang tahu  perancangan untuk aku hanyalah Allah, aku rasa aku patut follow the flow je. Merancang tetap merancang. Cita-cita tetap cita-cita. Impian tetap impian. Usaha tetap usaha. Tetapi pada akhirnya, semuanya Allah yang tentukan sebab Dia lah yang maha tahu apa yang terbaik untuk hamba-hambaNya. Dah dia yang cipta kan? Kita ni sebagai yang diciptakan tak patut menyoal itu ini pun. Apa hak kita?

Yang aku tahu, aku kena sentiasa bersedia untuk menerima apa sahaja kemungkinan. Moga Allah terus beri aku kekuatan.

Anyway, wish me luck for my final exam. And then of me go for cutiempatbulan! Yeeeehaaa.

Sunday, 10/8/14, 2.55 a.m.. *what's sleep? pffftttt*

Saturday, August 2, 2014

Raya 2014

Tahun ni raya tak lah semeriah mana. Tapi as long as dapat berkumpul satu family bersama saudara-mara oke lah tu. Kalau ikutkan nak balik Ipoh dua hari sebelum raya, tetapi oleh kerana mak tak habis jahit baju lagi, balik sehari sebelum raya. Boleh tahan lambat turun dari bukit ni hah. Dekat-dekat petang jugaklah. Lepas tu, sampai je Ipoh beli barang sedikit sebanyak yang tak cukup lagi. Especially baju si Ayip. 

Hari raya first, bermula di Ipoh. Makan laksa dulu dua round. Lepas tu pergi gerak ke Karai. Boleh tahan lambat jugak gerak, sampai Achik bising jugak lah. Haha. Sampai Karai, pergi raya rumah arwah Pah Ah yang dipenuhi anak cucunya yang sangat havoc. Mak aku dengan Mak Nyah jumpa sepupu sepapat dia, riuh habis. -.-' Aku macam biasa lah, socially awkward penguin. Bhahaha. Lepas tu pergi rumah Pah Wan. Rumah Pah Wan pun macam biasa, penuh dengan anak cucunya. Cicit je belum ada. Haha. *Ok hambar di situ*. Lepas tu, gerak ke kubur lawat kubur Pah. Lepas tu nak gerak ke Kg Padang Changkat, Chandan pulak. 

Tapi sebelum itu, singgah kat Victoria Bridge Karai bergambar dulu la weyh! 



Mak Abah den.







Drama tak drama nak amek gambar family? -.-'
Riuh.




2nd background.


Aku yang ketaq kepala lutut takut jatuh.


Nyatin yang acah-acah puteri rom. haha.


Nyatin and Ayip


Ayip and Nina. Ini budak berdua, gaduh saja kije.



Nyatin ngan Mak


Munzir


Nina

Banyak tak banyak gambar? Terima kasih kepad tukang amek gambar iaitu Wan, sepupu den.

Selepas dah puas sesi bergambar yang diakhiri dengan hujan wahahaha, bergeraklah ke Chandan. Kat Chandan pergi beraya rumah Mak Mah dengan rumah Tok Su je. Makan, pehh banyak. Lepas tu balik Ipoh balik. Malamnya tu balik ke Kampar pulak.

Habis la 1st raya. 

2nd raya dekat Kampar tak pergi mana-mana pun. Makan kat rumah je. Laksa lagi hahahaha. Cik Epi datang rumah. Anak dia, Indah tu awww cute gila boleh tak. Dah tu jenis tak takut orang. Lagi seronok aku nak melayan. Lepas tu ada sedara mara belah tok datang. Aku ni tak berapa kenal sedara mara belah tok. Jadi lepas salam, pergi duduk terperosok kat dapur. Jangan salah faham, bukan nak kata rajin menolong di dapur, oh tidak sama sekali. Aku ni pemalas ya Rabbi. Time Nyatin masuk dapur, tiba-tiba ada sorang budak comel ngekor dia. Kasih nama dia. Terkebil-kebil tengok kitorang kat dapur tu. Haha. Comel. 

Dah malam, kitorang gerak nak raya rumah Kak Ain, wife Abg Ijan, sepupu den. Cek Nab, macam biasa, laksa. Aku dah kenyang sebenarnya time tu, tapi rasa sikit laksa dekat Ayip, oh no, cannot resist so sedappp so makan satu pinggan. Lepas rumah Kak Ain, ke rumah Cik Amah. Ada laksa lagi T_T tapi aku tak larat dah. Rasa nak pecah perut aku aih makan sesaje. Makan kuih saja. Sedap weyh satu kuih tu tak tahu apa nama dia tapi Cik Aishah cakap Snow Almond. Lepas raya situ, maka bergeraklah ke Taman Meru 3C terchenta semula untuk beradu. 

Raya Ketiga. 
Ahh sudah aku lupa buat apa. Yang aku ingat, pergi menghabiskan baucer buku aku yang berbaki rm 150. Grab 6 new books. Soo happy. Then, pergi rumah Opah Chu. Ya Rabbi, ada ikan talapia la weyh! Sedap gila baq ang makan panas-panas cecah air asam. Sedap sedap. Lepas tu melantak spaghetti pulak. Dari rumah Opah Chu, pergi rumah Opah Nah. Tak makan. Sebab dah kenyang melantak kat rumah Opah Chu. Yang pasti, seronok tengok anak-anak Cik Pae dengan Cik Saba main like a TRUE kid. haha. #iykwim . Dari rumah Opah Nah, balik kejap rumah Tok. Pom pam pom pam jap, balik ke Cameron. 

Nothing much pun kat atas ni, so that's it. The raya story. :)