Wednesday, March 6, 2013

Keputusan

Lama rasanya aku tak mengetuk papan kekunci aku di sini. Sehinggalah sebentar tadi. Dah lama juga tak menulis panjang.

Okey. In this post, aku nak bagi tips buat adik-adik yang bakal mendapat keputusan SPM. Mesti semua pakat cuak pasal result dah ni. Aku tahu. Aku pun pernah rasa. Dapat pulak stok adik-adik yang seronok tengok aku meroyan marah-marah sebab depa dok usik aku bagi tambah cuak pasal result. Haha. Takpelah. Itu jadi kenangan.

1) Lagi beberapa minggu nak dapat result.
Hati memang gundah gulana macam ombak kat laut. Ya. Aku tahu. Ikhtiar yang tinggal cuma doa dan terus doa.

2) Time nak amek result
First, Tak kiralah result korang bagus ke, teruk ke. Peluk cium mak pak hangpa. Jujur aku tak buat. Lepas tu sekarang baru nak terkilan. Terima kasih kat dorang. Tanpa depa hang tak kemana.

Second, jumpa semua cikgu yang ada kat sekolah, kalau hangpa lepak lama la kat sekolah. Kalau macam aku, bapak aku kalut nak balik sebab kerja, sebagai anak aku faham dah pasal tu. Jadi, aku jumpa la, cikgu mana yang ada kat dalam dewan. Lepas tu, gagah jugak lah pergi bilik guru jumpa dengan cikgu yang mengajar sat. Ucap terima kasih na adik-adik. Tak susah pun. Kalau rajin dan mampu, buat macam Ajlaa, bagi buah tangan untuk cikgu-cikgu sekali.

Third, happy-happy dengan kengkawan. Kawan yang result ekselen, ucap tahniah. Kawan yang tak dapat result baguih, hangpa tolong cool down kan. Bagi kata-kata semangat Kata kawan susah senang, duka gembira.

Fourth, jumpa sat junior-junior kesayangan, bagi kata semangat.

3) Hala tuju lepas SPM
Ni yang paling penting. Coretan kisah aku, dah aku tulis kat sini ---> HARAPAN
Pertama --> Research
Cari tahu tentang course yang mungkin nak diambil. Prospek kerjaya, universiti yang tawarkan dan sebagainya.

Second --> Minat
Korang mesti tahu sendiri apa minat korang ye dak? So timbang aspek ni pulak.

Third --> Perbincangan
Bincang habis-habis dengan parents korang macam mana. Apa pendapat dorang tentang course pilihan korang. Dorang setuju ke tak. Ingat, restu mak ayah tu penting. KALAU minat korang bertentang dengan parents, kat sini, kesabaran amat perlu. First, dengar mak ayah korang cakap apa. Kenapa dorang tak suka, apa rasional dia, lepas tu kenapa pulak dorang rasa course pilihan dorang lebih baik. Okey. Lepas tu cerna dulu elok-elok.

Sekarang, timbang tara pulak dengan minat korang. Kenapa aku nak course ni, apa rasionalnya, kenapa aku rasa course ni terbaik untuk aku? To tell you the truth, susah nak yakinkan parents ni, so what you must do is RESEARCH! yakinkan mak ayah korang, korang tahu apa yang korang buat/pilih.

Lepas tu, dok bincang balik. *Tahu, kadang tu memang rasa tak larat nak menjebakkan diri dalam perbincangan*

InsyaAllah lepas tu, korang boleh nampak apa yang betul untuk jalan korang. Kalau tak dapek jugak...

Fourth --> Istikharah
Kembalikan segalanya pada Sang Pengatur. Mohon petunjuk dari Dia sebab Dia tahu apa yang baik untuk kita. Korang kena ingat, istikharah ni bukan takat mimpi je petunjuk dia. Gerak hati pun boleh jadi petunjuk.

Fifth --> Decide
Decision is in your hand. To be honest, your decision costs you your whole life. No kidding.

4) Dah masuk Uni
Kalau tak minat, tanamkan. Kalau minat, tambahkan rasa tu.

Masuk U, jalan hidup korang, kena tentukan sendiri. Takde siapa nak suruh kau buat itu dan ini. Tentukan peraturan itu dan ini.
Masuk U, kena pandai cari kawan. Senang aku cakap, kawan biar dengan yang saling mengingatkan.
Masuk U, kena jaga hati, jaga jiwa, jaga ibadat dan juga jaga IMAN. sebab dugaan kat U dengan sekolah tak sama.
Masuk U, jangan jadi pemalas, lecturer tak macam cikgu yang akan ajar satu-satu bagi kita faham, dorang kadang tu lagi laju dari shikansen.
Masuk U, jangan lupa diri. Ingat bumi mana kau pijak.
Masuk U, jangan pernah lupa pada mak ayah. Tanpa pengorbanan dorang, tak ke mana korang. Tak ke mana.
Masuk U, kena pandai urus kewangan. Jangan nak boros. Mak ayah kau, tak patut kau susahkan.
Masuk U, kena pandai cari inisiatif sendiri cari ilmu, lecturer tak sogok semua kat kau. Jangan sesekali amalkan spoon feeding lagi.
Masuk U, kena pandai urus masa. Jangan kelam kelibut nak buat assignments just when lecturer suruh hantar. Practice presentation hanya bila tinggal setengah jam nak present.
Masuk U, bagi matang jiwa. Matang tu tak datang segedebuk. Kau kena latih sikit-sikit.
Masuk U, kena asah soft skill. Supaya nanti time nak kerja, habuk pun kau tak tahu.

Ini je lah kot. Aku tak boleh nak kata banyak, sebab aku pun baru je masuk dunia asing ni. Yang penting, hati mau kuat! Peringatan ni sekaligus peringatan untuk aku jugak sebenarnya.

Okey adik-adik. Good luck untuk hari anda!

p/s: aku sendiri tak paham kenapa aku mencampur-adukkan slanga bahasa dalam entry ni.

3 comments:

Bro Aim said... [Reply]

good luck sisters..buang word verificaton tu boleh..lemah nk jawab test ni

Ajlaa :) said... [Reply]

bangga nama ada dalam entry blogger hotsetap ni,lols :)

capt. keon alhan said... [Reply]

ceyh ajlaaaaa... mende yang hotsetap nya. hambarrr je adalah.