Thursday, December 16, 2010

a story to share

entry ini boleh dikatakan sambungan daripada entry sebelumnya iaitu cover your aurat campaign yg dianjurkan oleh the pot pet king.

tentang menutup aurat ni aku ada satu cerita yang individu X lalui.

sebelum...
individu X ini seperti gadis-gadis biasa di luar sana.usia 12 tahun.tapi perangai macam budak2 umur 6-7 tahun lagi.setiap petang,rutin individu X ialah keluar main dengan kengkawan.individu X ni tak bertudung.baju pun short sleeve je.shorts...tak pernah la....kawan2 kawan si X pun tak ramai yang bertudung.ada la 2-3 kerat.itupun bukan full time punya.satu hari,si X pergi main roundest.permainan ni lebey kurang besbol la ek.tp kategori amatur punya.bet pun buat sendiri or tibai je kayu mana2 yang jumpa.oleh kerana kat taman tu musim orang men roundest,maka sume budak lah men.range usia dr 6 hinggalah 20+ pon ade.jgn men-men.

si X ni berambut panjang.tp tak pernah lepas depan orang.sbb X ni stail kasaq sket.but one day tu,X baru lepas mandi,so rambut basah.lepas X mandi,dia nak keluar main.jadinya sikat rambut n biar rambut tu lepas je lah.takkan nak ikat basah2 kot.gila hape...rosak ar rambut nanti.suddenly,X brother's friend says...

"weyh X,lawa la ko lps rambut.macam ni lps ni ko tak pyh ikat la.biar je lps"
WTH!!!X ape lagi.masuk rumah ikat rambut walaupun basah-basah.mampus pegi lah....bongek btol *****...sengaja cari pasal....

tak cukup dengan tu,waktu tunggu turn nak pukul bola,X duduk la kat tepi.yelah,takkan nak duduk kat tgh kot.naya je kalo terkena bet takpon bola...

tetibe...kawan abang X td,,,,
-
-
-
-
-
dok himpit kat X.X buat muka pelik n ngesot ke tepi.dia dekatkan balik.X ngesot lagi.dia dekatkan balik.lastnya X bangun.gila hape tah laki tu.dh elok X berdiri,kembar kawan abang X yang tadi pulak buat pasal.selmabe dek je dya paut bahu.bongek....X apa lagi,tepis ar...nak kasi flying kick,dpn org ramai la plak.X rasa tak secure....continue kepada cerita seterusnya iaitu time raya.kawan2 abang X datang ke rumah beraya.waktu tu X tgh makan maggi kat ruang tamu.sbb tengah khusyuk gila makan,X tak sedar yang mak X dah pergi rumah sebelah.tnggl X je perempuan tnggl kat rumah.hua!!!!apa lagi,nak escape punya pasal X masuk bilik mak.tingkap bilik mak tu besar n yang paling penting,boleh keluar terus melalui situ ke hadapan rumah.dengan akal panjang bak kancil ni,X pon cpt2 habiskan maggi kat dapur,lari gi bilik mak.time nak keluar,ada seorang kawan abang X yang pergi halang kat c2.buduss.X ni pon bukannya lembut sangat.hambek ko.tader org,flying kick ko dapat.lepas tu,,,lintang pukang ar lari pi rumah sebelah....kat rumah sebelah kan...
-
-
-
X makan laksa.sedap kot.makanan fevret X.
^_^

satu lagi cerita.X ni pergi sekolah bertudung.tapi bila keluar pagar bukak terus.satu hari,X pakai baju t-shirt dekat dalam.t-shirt tu ada gambar bear exactly on one of the *****.then ada sorang budak laki ni tegur.comel bear tu.sial...

sekarang:
X sudah 16 tahun.X sudah bertudung.short sleeve pon tidak lagi kecuali di rumah or di hostel.X berubah setelah mendapat tarbiyyah melalui usrah2 di sekolah.sekarang bila X balik ke taman itu dan berjumpa dengan lelaki2 itu,deme hormat dan tak kaco X lagi.tak lagi perlakukan X macam perempuan takde maruah.sekarang X tahu kenapalah Allah wajibkan bertudung dan berpakaian yang elok2.untuk jaga diri X.sekarang X rasa terjaga.yang penting,rasa dihargai sebagai seorang perempuan,tak dipegang-pegang sushuke shuki je.lagi satu,daripada apa yang kawan abang X cakap pasal rambut tu membuktikan rambut itu mahkota yang perlu dijaga.kerana ia mampu menggoda lelaki.memakai hijab,dapat menyelamatkan kita.manakala bagi kisah yang pakai t-shirt bear tu,dapatlah dikonklusikan,kita dapat menutup apa yang mereka tidak harus lihat.dan ttg kisah dalam rumah waktu raya tu,cbe la klo X bertudung,takkan dia berani nak buat mcm tu rite?

konklusinya di sini,tutuplah aurat dengan sempurna.ia dapat memelihara kita.

p/s:rasanya semua dah dapat gak yang X tu aku kan....aku sengaja tak cerita guna aku sbb hakikatnya,aku mcm segan dengan past aku.tp yg penting sekarang aku dah sedar.anda di luar sana bila lagi?

16 comments:

Cempakamelati said... [Reply]

Kisah teladan yang bagus untuk dibaca oleh semua golongan. Tutuplah aurat agar mengelakkan kita terjerumus dari kancah maksiat.

♥khairunnisa ar alhan♥ said... [Reply]

betul...saya betul2 rasa perbezaannya...

.::: Princess MOMOY :::. said... [Reply]

yayy! momoy pun suka laksa kalau mama buat
MY RECENT POST : JAPAN MAID CAFE a.k.a Cosplay Restaurant

♥khairunnisa ar alhan♥ said... [Reply]

sme la kte...haha...

The Bee And The White Roses said... [Reply]

gud work! Keep the hijab sis..=)

♥khairunnisa ar alhan♥ said... [Reply]

insyaAllah the bee...

.::: Princess MOMOY :::. said... [Reply]

Bear tu awak punya ker dear ?
besar nyer. jeles momoy tengok...huhu

♥khairunnisa ar alhan♥ said... [Reply]

bear?

asyfiqaz said... [Reply]

thanks for sharing =)

♥khairunnisa ar alhan♥ said... [Reply]

skdr satu pglmn yg sy tkkn lpe...n u organize a gud campaign too bro...

~Cik SiTi ShAriZatUnaDia~ said... [Reply]

keron nice story beb!!
hahahah,,,ur such a lucky girl ar...
hahah,,ntah btul ke idak bi aku..
hahaha...

♥khairunnisa ar alhan♥ said... [Reply]

thanx nadia....:)
really appreciate it...
tp,,,
knpe lucky plak?

Aefa said... [Reply]

nice story :)

♥khairunnisa ar alhan♥ said... [Reply]

thnx aefa:)

teratai said... [Reply]

salam khairunnisa,

menarik n byk pengajarannya cerita tu, tqvm krn sudi berkongsi pengalaman itu.

Tentang 'tag'tu, nama org/kawan yg kita nak 'tag' tu,linkkan dgn blognya dan pergi beritahu kawan kita tu yg kita tagnya utk join GA,beri award ke (beritahunya s/ada di ruangan komen atau di shoutbox)..harap2 membantulah ya:)

♥khairunnisa ar alhan♥ said... [Reply]

tq teratai...mmbntu utk blogger baru mcm sy....:)