Sunday, April 15, 2012

ways to handle your crush!

setelah lama tak post apa-apa entry, hari ini aku kembali.Oh YEAH!entry ni, aku nak tujukan khas untuk kawan aku yang sekarang ni tengah dilanda ke'angau'an melampau.haha.aku tak tau la tajuk entry tu membawa maksud yang betul ke tak.ahh,pedulikan....

dalam hidup ni, kita takkan dapat nafikan yang kita perlukan pasangan.aku yang mak ai, kasar nak mati pun ada gak feeling tau *blushing*.so satu benda yang teenagers takkan dapat elak ialah crush.tipulah kalau korang kata korang tak pernah suka orang kan?*tipu berdosa tau*

memandangkan kita tak boleh nak elak, kita kenalah handle feeling kita supaya tak berlebihan jadinya.kelak diri sendiri yang merana.so here i will share some tips how me myself handle crush.

1)sibukkan diri dengan benda lain.
-oh yeah, i know this one sounds so cliche.tapi memang cara ni sangat berkesan.pergilah sibukkan diri dengan  hadap buku.if the books don't want to tolerate and show the picture of him/her  close the book and go work out ke apa ke.bersukan pun best gak.kalau aku, aku suka sibukkan diri dengan blog.walaupun sekarang ni nokharam malas nak update, when i blog, i seriously focus on it.i don't think about anything else, including all the assignment (i know it's bad :p).haha.

2)talk to your parents
-they are the real love of your life.seriously!luahkan rasa cinta yang korang kononnya nak luahkan kat him/her to to your parents.dosa takde.pahala lagi dapat.kan senang tu?think to make them happy before korang nak fikir bahagiakan orang lain.terutamanya orang yang takde kaitan ngan korang tu.yeah, i know you like him/her and want to make him/her happy.but sometimes it's not worth it as him/her boleh senang-senang je balas perbuatan korang sesuatu yang korang tak nak.macam susu dibalas tuba lahh.

3)set the goal of your life
-macam aku, aku target nak ada 'pasangan' hidup ni at 30(yeah, i know what are you thinking).so sekarang ni walaupun aku adalah suka 'someone' kan...but i'm still able to control sebab that goal.i tell myself that i want to get my degree first, work, balas jasa my parents, support my siblings if they still studying that time, then baru nak fikir pasal cari spouse ni.

DO THE FIRST THING FIRST

4)be professional 
-professionalism ni memang sangat perlu kalau you and 'the one' selalu ada kerja yang dilaksanakan bersama.memang sukar nak kawal perasaan kalau berdepan, but try to be as professional as you can.ingatkan diri sendiri yang kita tengah bekerja and perasaan tu tolak tepi.

*tetibe teringat medtech -ENHANCING PROFESSIONALISM :P

5)kembalikan segalanya padaNya
(i bold and underlined it because of its importance.yeah, i like to write the highlights at the ending!)
-perasaan tu lahir semulajadi.anugerah dariNya.kita tak perlu nak kotorkan perasaan tu dengan ketidaksempurnaan kita.serah kembali segala rasa cinta kepadaNya.berdoalah yang jika seseorang itu jodoh kita, pelihara hati kita dan hatinya dan satukan satu hari nanti dengan ikatan yang halal disisiNya.

lastly, i don't know whether this help you all in handling your crush or not, but it do works with me all the time.peliharalah hati,jangan dinodai!here is one of my favourite song by UNIC that i like to hear when i feel that i can't control the feeling anymore. hew2~




do ignore the first one minute.aku pun pelik kenapa panjang sangat si fitri tu bercakap.haha.

2 comments:

Syafiq Isme said... [Reply]

wah ! kemain lagi crush2 ni hahaha. hehehe. tapi thanks lah bagi tips hehe.

eh,i nak mintak pendapat u. blh?
ARTIS KOMEN BLOGG :)

ain dzaya said... [Reply]

lamaenyer menyepi...semoga jadi nisan yg cemerlang budak kecik!

"Jadi draftsman cita cita sejak azali.".