Wednesday, February 8, 2012

kekasih hatiku,mr google

bajet macam mr google sayang kat aku je title entry aku tu kan?sila abaikan title tu sebab aku nak ajar korang semua cara terbaik untuk search maklumat menggunakan search engine.tak kiralah kekasih aku tu ke ataupun search engine yang lain.

firstly ingat tiga perkataan ni.
AND NOT OR
apa kena mengena?tunggu dulu...
mari kita tengok gambar untuk kenalpasti perbezaan...






nampak tak perbezaan?
kalau tak nampak klik untuk tumbesaran mengejut...
words2 yang aku tambah tu telah mengecilkan jumlah carian tu kan?
nak tahu rahsianya?

bagi quotation mark tu aku tak pasti sangat apa fungsinya
tapi tengoklah apa kesannya...
daripada 229 juta hasil carian dah jadi 3.75 juta je...
kan senang sikit kerja korang...
belum cukup lagi???
itulah gunanya tiga perkataan tadi

AND NOT OR

their function is:
AND-to lessen your search
(kira macam korang limitkan lah...macam dalam gambar tu,korang limit untuk malaysia je)

NOT-to specify your search
(macam dalam gambar tu,specify untuk perak sahaja)

OR-to expand your search
(yang ni aku tak bagi contoh...korang cekidout sendiri keyh)

hasilnya...hanya 5 hasil carian...senang la korang nak cek satu persatu kan?


5 comments:

IMANSHAH said... [Reply]

spm dah ak kuar,,,

Anati Soki said... [Reply]

nice entry! anat baru tau pasal menda ni. hehehe.. tq!

hamzah ian said... [Reply]

terima kasih!!! baru tau!!

cik Nemo said... [Reply]

Baru tahu. :)

khai said... [Reply]

haha..terbaik2 :)