Saturday, September 12, 2015

Perihal VAPE


VAPE is..

...OKAY IF and ONLY IF!
You're trying to find alternative of smoking (an effort to stop smoking). Quit smoking is not easy. Aku faham betul. Bapak aku smoker. Banyak kali dia try stop tapi memang bukan senang. Tapi makin lama makin kurang. Jadi aku faham je kalau smoker cari altenatif as rokok is really harmful while vape is less harmful. It is still harmful. Please lah. Wap air tak wap air.

...NOT OKAY IF,
You're vaping because of TREND sedangkan rokok pun tak pernah sentuh. Aku tak faham betul orang yang jenis ikut sangat trend ni sampai trend gila babi bodoh pun nak ikut. Ko ngek ke apa? Tak reti beza baik buruk ke macam mana? Kalau pun curious, ko try sekali cukuplah. Yang sampai kat kedai makan nak vape, dalam kereta nak vape, dalam public transport nak vape sampaikan ada orang buat kedai vape. Aku cukup-cukup tak faham. Okay people, know this.. not ALL trend are to be followed. Be wise. Don't you ever venture to something that will bring no good to you. Lagi-lagi yang siap bawak bahana.

You spend too much money on it. Siap ada perisa la, mode la, jenama bukan main banyak. Seriously, just stahpppp it. If you're trying to stop smoking, if you vape, kurangkan la kuantiti. Jangan nak dilayan beli benda bukan-bukan. Yang tak pernah smoke tu tak rasa ke kau buang duit weyh dengan segala benda vape? Membazir. Baik la spend duit tu dengan perkara berfaedah. Guna untuk makan ke, simpan untuk travel ke. Laho berbaloi.

You do it in public. You know what, as much as people hate people who smoke in public, it is the same dengan yang vape in public. For God's sake, if you want to do your thing, don't do it in public. Walaupun kau rasa bau asap vape kau yang berkepul-kepul tu wangi, kau ingat orang lain suka? Kau kata takde effect? Kalau orang asma effect jugak woi! (-.-)' . Kalau kau rasa orang lain tengok kau sebagai cool, oh no no no.. You're not AT ALL! Seriously.

Ni aku tak paham. Ape ke jadahnya time wedding ko nak amek gambor tengah vape. Orang tengok woi! Ko ingat semua orang suka. Apa pandangan orang pada parents ko apa semua. 

Call me kolot but a lady shouldn't vape by all means! Unless again, you're trying to stop smoking. Tak manis weyh. Aku yang perangai macam jantan ni pun tak teringin nak vape. Aku tak paham macam mana yang ayu-ayu ni boleh terjebak. Kau dah kenapa. Muka elok manis, lawa, bertudung sekali vape. Potong woi imej awak. Vape is vape, tudung is tudung? Here is my jawapan. Tudung is not only a piece of kain. Patutnya pakai tudung/hijab, laku tu kena jaga sekali. Kena ada sifat malu. Tapi kau dengan tak malunya vape, depan-depan orang ramai? What's that? Aku tak kata laku aku elok. I have a LONGGGG way to go too. So, let's together improve?
 

Okay ladies.. This is not cool.. at all. 

Langkah terbaiknya, hentikanlah woi. Merokok ke, vape ke, semua tak bawak faedah pun. Bawak bala lagi ada. Penyakit, duit melayang. Tinggalkan lah. Usaha lah macam mana pun. Kalau nak quit smoke, pakai nicotine patch, kunyah gula-gula getah, banyak lagi cari. If you need help, seek for help. 

No comments: