Friday, July 11, 2014

Sleeping Schedule - All Messed Up!

Well hello there blog readers! Dah lama tak merapu meraban kat sini. Hangpa rindu dak? *acah-acah anwaq hadi. acah-acah ada orang baca blog haku. puih.*

Malas nak intro panjang bagai or any mukaddimah whatevs. Sebab dah lama tak merapu kat sini aku pun dah tak ingat macam mana nak bermukaddimah sebelum masuk ke motif utama menulis entry. *or did i just give the mukaddimah dah pun? ceyt*

So, my sleeping schedule dah macam musang. Like really macam musang. Kalau dulu, macam mana messed up pun, at least I will sleep jugak even tido pukul 3 pagi. But now, darn it, I can only sleep after Subuh. And then tak la mention pukul berapa aku bangun tapi rasanya dah boleh agak la kan? *malu ai*

The thing abt having tonggang terbalik sleeping pattern ni, is aku asyik ter'tuang' kelas when sebenarnya aku takde niat langsung kot nak ponteng. Lepas tu bangun je dari tidur, oh no, hari ni punya kelas dah habis dah pun. Frustration. 

What's more this is the holy month, Ramadhan. Sleeping too long during day time dah la makhruh. Lagi la aku frust. Nak betul-betul hidupkan Ramadhan pun lagilah ke laut. Too much frustration. 

And more thing is of course la kesihatan. Oh mai. Seriously my skin become so dull. I maybe don't care much about my outfit or whatnot, but I really do care about my skin. Sebab kulit aku sensitif nya, ya Rabbi. Kulit kau jadi kusam kot. Haish. More frustration there. Not to mention rasa badan kau yang sangat tak fresh apabila bangun dari tidur siang yang panjang. Tidur siang yang lama is not refreshing I tell ya. Kalau setakat kau nak power nap memang bagus. Tapi kalau tidur siang after berjaga malam tak tidur-tidur, seriously sangat tidak bagus.

Bukan tak pernah nak betulkan sleeping pattern. I loss count on how many times I tried dah pun. Kalaupun dah betul then kejap je dah messed up balik. Habis tonggang terbalik hidup aku. Penat kot jadi burung hantu ni. Like seriously penat. Dah tu macam mana tak penat dah kalau melanggar fitrah kau sendiri yang sah-sah Allah kata siang untuk bekerja malam untuk tidur, berehat?

Kadang-kadang tu bila aku buat kerja, I feel so sleepy dah, lepas tu naik atas katil, pooomm segar. Like hello. Katil is not the place to sleep and meja study tu lagi mengantukkan. 

Tapi bila dah lepas Subuh or nearing to Subuh baru terasa mengantuk and katil is like 'Come to me. Let's sleep. Aku sangat empuk, kan? Marilah tidur..' -.-'

Aku tak tahu apa masalah sebenarnya kat sini. Insomnia, yes I got that. Memang dah lama dah pun. Tapi at least dulu dalam pukul 3 I'll sleep already. This time, after Subuh baru tidur. OMG like seriously lah my bio-clock! 

Aku sampai rasa nak amek sleeping pill kot nak bagi tidur. Nasib baik takde sleeping pill dalam simpanan and aku masih waras lagi la. Takde la pulak nak amek any ubat w/o doctor's prescription. Gila kau cari nahas? Aku last makan Panadol pun time Form 3. Oke tu cerita lain. 

Oke sebenarnya aku dah habis merapu meraban. Dan aku masih belum lagi dapat cari macam mana aku nak betulkan sleeping pattern/sleeping schedule/bio-clock aku. 

Kalaulah ada yang baca blog aku *cenggeli pulak*, and you happen to know any ways to fix  sleeping pattern/sleeping schedule/bio-clock, please let me know. Just drop comment oke. *wink*

1 comment:

Nadzirah said... [Reply]

I have this problem too,the best thing I can do is to discipline myself.I will force myslef to sleep.hehe.Actually the best pill for me that can force me to sleep is by reading book on bed.