Monday, July 21, 2014

Look Up!


So much of "social" media, huh? 

It's true what he said.. We spent so much time on the screen, making 'virtual' friends, bersosial di alam maya, when we had REAL people around us that we can mingle around, talk and share. 

Memang tak salah guna teknologi. There's many advantages that we cannot deny. Yelah, dunia di hujung jari ni memang memudahkan banyak kerja. Contohnya; only shopping BHAHAHAHA. But, like all things in this world, bila excessive use=disadvantage.

Sometimes we really need a break from all those gadget.

Tapi aku paling kesian tengok budak-budak zaman sekarang. When we dulu-dulu, at their age, sibuk dok berkecah main pasir panjat pokok buat buas sana-sini, they're playing with their gadget. Not even socializing dengan kawan seusia dorang. Soooo rugiii. 
I'm far from being a mom *ohmai this sound so wrong but you get what I mean right?* but I really disagree dengan parents yang bagi gajet kat anak  untuk elak anak dorang from being nakal. Well for me, oh come on, kids are kids. They are suppose to be curious and playful. Aku tak tahu orang lain, tapi aku sangat tidak kisah bila tengok budak-budak lari-lari kat kedai makan ke shopping mall ke, buat bising ke.. They're just being a kid. *tapi kalau yang sampai tak terkawal langsung tu lain cerita. Haha* But again, aku macam takde hak sikit nak ckp pasal didikan anak ni. First, aku BUKAN mak orang. Second, aku pun perangai tak semegah macam budak-budak. Haha.

In a nutshell *essay sangat tau*,
Lessen use of gadget! Make effort to socialize with REAL people, REAL world. Even though it is hard. Haha.
*bercakap kepada diri sendiri*

No comments: