Thursday, September 25, 2014

Tanyalah :P

Aku selalu baca ask.fm orang. Sebab... seronok.. Aku rasa yang kau boleh tahu sedikit sebanyak tentang personaliti orang tu dengan cara dia jawab soalan. So, aku juga occasionally tanya soalan. Ni namanya mengantoikan diri sendiri haku yang tanya soalan but hey, aku nak share jugak. Sebab aku suka jawapan dorang. And nope, I don't have ask.fm :P

***

pernah tak kau terfikir, lepas kau mati nanti kau akan diingati sebagai apa? ataupun, pemergian ditangisi atau disorak? ataupun, "will there ever be somebody who'll miss me"?

Pernah, and selalu. Tapi, ada org selalu ingatkan aku,"ape yg patut kita risaukan lepas mati, bukannya pangkat, harta, recognition, etc...tapi, amal ibadah kita. Cukup ke amal kita tu nak berjumpa Allah kat akhirat nanti?", wallahualam

Tak ke headshot berdas-das kat muka?

 ***

Yang ni bukan aku yang 'tanya'? haha. But the reply was tha bomb! Kalau kau kenal adik junior sekolah aku ni macam mana punya solehah, kau akan tahu kenapa aku sangat amazed dengan jawapan dia.

awk perempuan baik.sye doakan awak dapat jodoh yg baik juge ^-^

semoga Allah ampunkan dosa-dosa saya yang tidak kamu ketahui.

And aku doakan kau dapat lelaki soleh sebagai jodoh terbaik untuk kau dik. Because you deserve it! :')

***
Yang ni pun bukan aku tanya. Lol. Tapi aku suka jawapan dia and amek point dia cuma gantikan geologist la doktor tu. Haha.

The way you study till you can be a successful doctor?
To be a very sucessful doctor is still a journey for me, not yet there. To be successful student is to have the right attitude. Make yourself teachable, approachable and ready to ne inspired by others who are better than you. One trick I've learnt so far is to ask the right question instead of just giving the right answer. For me, learning does not happen between you and your notes and books, learning came from every aspects of your senses. Mingle around with succesful people, learn from them. It makes you a better doctor rather than a book doctor. Speak about it, listen about it, see everything related to it, taste the greatness of it and feel the values in it. A good doctor is not the one with the highest qualifications nor the one with mountain-high ego, a good doctor is the one with smiles always which makes people feel easy, safe and healthy when they are with them. On top of that, success is not as simple as achieving, only consider yourself successful when you can start giving and contributing. Regards

No comments: