Wednesday, June 1, 2011

alkisah rokok!

hari ni saya nak share beberapa kisah pasal rokok.

alkisah 1
seorang ayah tengah bawak kereta keliling KL.oleh kerana minyak dah nak habis terpaksa bukak tingkap.takut minyak habis weyh.mati kena tolak kereta tengah-tengah pekan tu nanti.jadi si ayah pun teruskanlah perjalanan ke destinasi yang dituju.jalan punya jalan jumpa stesyen minyak.yes!apa lagi.isi minyak ar.dah isi minyak(full tank lagi) teruslah jalan lagi,ye dak?tapi si ayah kata, tutuplah tingkap tu,banyak karbon monoksida.nak tau si anak jawab hape?yang ayah dok hisap rokok tu lagi lah banyak karbon monoksida.siap hisap direct lagi.


kan dah kena.haha

alkisah 2
di malam pertama seorang perokok,dia berkata pada isteri yang baru dinikahinya.depa berdua ni kena jodoh.jadi si isteri ni tak tau sangat pun perangai si suami.dia kata cenggini 'satu benda je saya nak awak tahu.awak jangan suruh saya stop smoking.saya kenal rokok dulu baru saya kenal awak'.si isteri pun buat muka blur + pasrah je lahh.


nak buat macam mana weyh,,,dah kahwin dah pun.

alkisah 3
seorang ayah dapat tahu anaknya merokok.jadi,dia kurung anaknya di dalam satu bilik kemudian campak rokok banyak-banyak kat dalam bilik tu.then tak bagi makanan.katanya 'kamu makanlah rokok tu'.lepas tu anaknya berhenti merokok.

taubat nasuha weyh...rela tak merokok dari tak makan!

alkisah 4
seorang lelaki tengah  chil sorang2 kat satu tempat yang takde orang.sambil main gitar.otak sesak la weyh.then datang satu girl yang merupakan kawan baik.saja nak sembang-sembang.budak lelaki ni pun terus je lah smoke like 'aku peduli hape.tak kacau kau pun'.then this girl say 'kalau kau tak sayang nyawa kau,aku peduli hape.tapi aku sayang nyawa aku.kau berhenti smoke depan aku boleh tak.passive smoker macam aku lagi berisiko tinggi nak mampos daripada kau.kau tahu tak?'then this guy wonder 'apasal pulak'...this girl jawab, 'sebab ko hisap ada penapis la jugak.aku hisap asap rokok yang ko hembus tu direct kot.sape lagi bahaya sekarang.so better you stop now atau aku yang padamkan rokok tu.kau pilihlah'.lelaki tu pun padamkanlah rokoknya.

karang kena debik kang lagi naya weyh...

tahukah anda?
-passive smoker memang lebih merbahaya daripada perokok real.fakta kat atas tu bukan tipu-tipu punya.saya dah tanya cikgu bio kot.

-karbon monoksida dikeluarkan oleh asap kenderaan dan juga rokok.karbon monoksida lebih mudah bergabung dengan haemoglobin daripada oksigen.

4 comments:

~RizaL~ said... [Reply]

kisah no2 tu best.. hahaha

khairunnisa ar alhan said... [Reply]

hehe...lawaX2 jgk...jgn buat tau rizal...ksian kat bkl istri nnti...haha....

hanaahmad said... [Reply]

nice info! mmg kena setepek. hahah. akk plg benci org yg smoke pastu dgn megah hembus dpn kite. aiyo..rasa nak lempang.

khairunnisa ar alhan said... [Reply]

sgt betul tu kak hana...kalau ayh sy merokok sy suruh pegi jauh2...