Sunday, January 15, 2012

hati-hati dengan hati

if everybody like you, there must be something wrong
if everybody hate you, you must have done something wrong
if some people love you and there's people who hate you, you must have done something right.

sebagai seorang manusia biasa kita memang tak mampu nak jaga hati semua orang.akan ada orang yang senang dengan kita dan tak kurang juga yang tidak.tapi apa yang mampu kita buat ialah berusaha untuk jaga hati semua orang.berjaya atau tak tu hal lain.sebab adakalanya, apabila kita melakukan sesuatu yang betul, ada hati yang tak puas hati dengan kita.first of all, mari kita tengok anda masuk kategori mana...
  1. orang yang tak peduli langsung pasal apa yang orang fikir atas tindakan dia
  2. orang yang langsung tak fikir pasal diri dia dan buat sesuatu dia fikir dapat puaskan hati semua pihak
  3. orang yang bertindak atas pertimbangan yang rasional dan memikirkan pasal orang lain dan diri dia sendiri
golongan 1
bagi yang memikirkan dirinya memasuki golongan ni, cuba-cubalah untuk berubah kerana sesungguhnya anda sanagt selfish.sekalipun kita tak mampu nak fikirkan hati semua pihak terguris dengan tidakan kita atau tidak, setidak-tidaknya jangan hanya fikir pasal diri sendiri sahaja.orang yang macam ni akan membuatkan orang di sekelilingnya penang kepala dengan perangai dia.

golongan 2
anda memang seorang yang baik kepada orang lain.tapi bukan pada diri anda sendiri.you should think bout urself also.

golongan 3
ni la yang paling bagus pun.sesorang memang perlu bertindak atas rasional tertentu.kita perlukan hati semua pihak tapi kita perlu sedar yang kita takkan pernah boleh puaskan hati semua pihaksebagai contoh seorang leader, klo dya cbe puaskan hati semua pihak, habis mati berdiri ar cm2.'being a leader isn't bout being liked but it is bout doing what right' rasanya kata-kata ni pun dah cukup untuk jelaskan.sometimes,when we do a right thing, somebody will be hurt.but it's the matter of priority.kita perlu jugak letakkan perkara yang perlu dibuat dihadapan.

dah tau ada masuk golongan mana?skrg jom kita layari pulak hati-hati yang perlu kita jaga.
  1. hati mak ayah
  2. hati siblings
  3. hati kengkawan
  4. dan hati emua orang yang ada di sekeliling kita
kesimpulannya tak mudah kan?tapi macam yang dah saya mention put the priority in front.then u'll know what do you have to do.

4 comments:

apix said... [Reply]

owh .. macam tu ek .. okay ..thankz .. nice info btw ..

capt. keon alhan said... [Reply]

ni dtg drpd kpla otak je apix...

Onitsuka_hana said... [Reply]

haha ingat hati yang orang makan tu.:P

capt. keon alhan said... [Reply]

hana:haha...